La prima vedere, ochelarii de ski par toți la fel, diferiți doar prin design, dar în realitate trebuie luate în considerare și alte aspecte importante. Fie că este vorba despre soarele orbitor sau diferite alte fenomene specifice iernii, ai nevoie de o protecție bună, iar în acest articol investiția într-o pereche de ochelari pentru ski este pe deplin justificată.

De ce ai nevoie de ochelari de ski?

 • Când schiezi la altitudini mari, aerul filtrează mai puţin razele UV;
 • Reflexia soarelui pe zăpadă este puternică și deranjantă;
 • Ochii încep să-ţi lăcrimeze atunci când bate vântul;
 • Îmbunătăţesc şi menţin claritatea vederii pe tot parcursul aventurii pe pârtie;
 • Protejează ochii şi faţa în timpul accidentelor neprevăzute.

Factorii de care trebuie să ţii cont atunci când îţi comanzi o pereche de ochelari de ski/snowboard

 1. Condiţiile meteorologice

Vremea reprezintă un factor foarte important de care trebuie să ții cont atunci când îţi cumperi ochelarii de ski. In funcție de vreme, sunt 5 categorii principale de lentile:

 1. Pentru vreme cu ninsoare abundentă, noaptea – Cat.0
 2. Vreme înnorată – Cat.1
 3. Vreme parțial însorită (variabilă) – Cat.2
 4. Vreme însorită – Cat.3
 5. Soare puternic – Cat.4

Ţinând cont de această informaţie, se deduce faptul că o singură lentilă nu poate face faţă în orice condiţii meteo. Ideal ar fi să avem mai multe perechi de ochelari de ski pentru vreme diferită.

 1. Culoarea lentilelor

Când vine vorba despre culoarea lentilelor, cu siguranţă tinzi să te gândeşti la aspect, însă culoarea lentilei trebuie aleasă mai ales după funcționalitatea sa, deoarece aceasta optimizează performanța optică.

În funcţie de culoarea lentilei, gradul de lumină transmisă (VLT – Visible Light Transmission) este exprimată în procente cuprinse între 0-100% şi exprimă cantitatea de lumină ce trece prin lentilă. Culoarea lentilei ochelarilor, respectiv valoarea VLT-ului, te va ajuta să alegi perechea potrivită pentru condiţiile de afară.

În funcţie de condiţiile de luminozitate, se recomandă următoarele culori ale lentilelor pentru ochelari de ski/snowboard:

 • Pentru schiat pe timp de noapte – lentile transparente sau de culoare galbenă;
 • Pentru ninsoare abundentă – lentilele de culoare galbenă sau roz;
 • Pentru vreme înnorată sau ceaţă – lentile galbene, albastre, gri, roz;
 • Pentru vreme parţial însorită – gri, bronz;
 • Pentru vreme însorită – bronz, gri polarizat şi negru.
 1. Forma şi marimea ochelarilor de ski

Fiecare persoană are trăsături diferite şi, din acest motiv, nu orice model vine bine ca estetică şi funcţionalitate.

Trebuie să ţii cont că rama ochelarilor de ski este reglabilă şi trebuie să fie foarte confortabilă, deoarece intră în contact direct cu pielea. În comerţ, aceasta se găseşte în 3 dimensiuni:

S (small) – este o mărime creată pentru copii şi adolescenţi, dar şi pentru persoane adulte cu o fizionomie mai mică a feţei;

M (medium) – este mărimea cea mai des întâlnită în rândul schiorilor;

L (large) – această mărime este adresată persoanelor cu o construcţie a feţei mai mare sau celor ce îşi doresc să aibă mai mult spaţiu între faţă şi lentilă.

De asemenea, există 2 forme ale lentilelor:

Lentila cilindrică: Ochelarii au lentila dreaptă şi sunt uşor curbaţi în părţile laterale.

Lentila sferică: Ochelarii au lentilele curbate şi permit o vizibilitate mai bună în părţile laterale.

 1. Ventilarea ochelarilor

Aburirea lentilelor este inamicul unei vizibilități bune, de aceea sistemul de ventilaţie este foarte important atunci când îţi alegi ochelarii de ski. În timpul efortului depus de către schior, creşte temperatura şi gradul de umiditate pe partea interioară a ochelarilor, iar diferenţa de temperatură între aerul intern şi cel extern se măreşte.

Din acest motiv, umiditatea produsă se depune pe partea interioară a lentilei, neavând unde să se evapore din interiorul ochelarilor. Trebuie să acorzi atenţie atunci când îţi achiziţionezi ochelarii, ca aceştia să fie compatibili cu casca pentru a nu acoperi aerisirile.

 1. Tipuri de lentile

Ochelarii de ski au trei tipuri de lentile: polarizate, tip oglindă și fotocromatice.

Lentilele polarizate luptă contra riscurilor de orbire, absorbind luminozitatea care se reflectă pe zăpadă.

Lentilele oglindă reduc reflecțiile UV, protejând astfel retina de efectele nocive ale acestor raze.

Lentilele fotocromatice se adaptează în funcție de luminozitate. Lentilele fotocromatice oferă protecție optimă ochilor indiferent de vreme (de la cea înnorată până la foarte însorită).

Alte aspecte de care trebuie sa ții cont

– Încercă să alegi ochelarii înainte să pleci în vacanţă. În acest fel, nu vei fi presat să cumperi în grabă de la baza pârtiei şi vei avea un produs de calitate, potrivit nevoilor tale.

– Orientează-te către o pereche de ochelari cu protecţie UV 100%. Este important ca ochelarii de ski să ofere protecţie împotriva razelor ultraviolete.

– Alege dintre modelele de ochelari cu vedere periferică bună, care să permită un câmp vizual de 180 de grade. Acest lucru te va ajuta să observi alţi schiori/snowboarderi care se apropie din lateral şi să eviţi orice tip de accident.

– Ochelarii de ski/snowboard ar trebui să fie probaţi cu casca pe care o foloseşti, în acest fel o să poţi vedea dacă sunt compatibili.

–  Ia în considerare ochelarii de ski cu lentile din policarbonat. Acestea sunt foarte rezistente la impact şi îţi oferă siguranţa că, în cazul unui accident, nu vei fi rănit de bucăţile lentilei.

Completează-ţi echipamentul de ski/snowboard cu perechea potrivită de ochelari!
Descoperă ochelarii ideali în funcţie de vreme şi de categorie.
Informaţii utile despre fiecare produs in parte!

Şi, nu în utimul rând, să nu uităm de purtătorii de ochelari de vedere.

Pentru persoanele ce necesită purtarea ochelarilor de vedere cu dioptrii, au fost creaţi Ochelarii de ski OTG (Over the Glasses). Aceştia dispun de două canale ce permit ochelarilor tăi zilnici de vedere să stea comod sub ochelarii de ski, oferindu-ţi totodată confortul dorit.

In video-ul de mai jos, vă prezentăm un insert corectiv pentru masca de ski:

Completează-ţi echipamentul montan! Cu ochelarii potriviţi de ski, te vei bucura pe deplin de plăcerile zăpezii!

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply