Stiai ca 80% din tot ce invata copiii la scoala este retinut cu ajutorul memoriei vizuale? Asta inseamna ca daca elevul are probleme cu ochii, iar parintii si profesorii nu observa acest lucru in cel mai scurt timp, copilul va dezvolta, cu timpul, o serie intreaga de probleme de invatare.

Problemele de vedere necorectate duc, astfel, la probleme de performanta in mediul scolar.

Iata care sunt cele mai importante semne care indica o problema de vedere in cazul copiilor si cum iti dai seama ca cel mic are nevoie urgent de un consult oftalmologic:

  1. Stă foarte aproape de televizor și ține cartea prea aproape de ochi

Deși este un mit faptul că statul prea aproape de televizor îi afectează vederea, acesta poate fi un semn care te anunță că cel mic are probleme cu vederea. Dacă nu poate vedea clar imaginile de la distanță și trebuie să țină cărțile și caietele aproape de ochi pentru a vedea literele, copilul are, mai mult ca sigur, miopie.

  1. Îl mănâncă ochii

Copiii se scarpină deseori la ochi, mai ales când sunt obosiți sau supărați. Cu toate acestea, dacă cel mic se scarpină la ochi atunci când încearcă să-și concentreze privirea asupra unui lucru, ar putea avea probleme de vedere.

  1. Pierde rândul când citește sau „citește cu degetul”

Atunci când copiii învață să citească, ei pierd deseori rândul și urmăresc cuvintele cu degetul. Cu timpul, însă, acest obicei dispare. Dacă persistă să citească „cu degetul”, roagă-l pe copil să lectureze cu voce tare, fără să mai folosească degetul. Dacă are dificultăți și continuă să piardă rândul, ar putea avea probleme cu ochii.

  1. Manifestă sensibilitate la lumină și/sau lăcrimare excesivă

Dacă ochii copilului sunt sensibili la blițuri, la lumina de interior sau la lumina soarelui, ar putea avea fotofobie, care poate genera dureri de cap și stări de greață. Sensibilitatea la lumină este, în plus, un simptom pentru o serie de probleme de vedere, iar copilul trebuie dus cât mai repede la un medic specialist.

  1. Închide un ochi pentru a citi sau a se uita la televizor

Inchiderea în mod frecvent a unui ochi pentru a citi sau pentru a se uita la TV ar putea indica o problemă de refracție, care interferează cu abilitatea celor doi ochi de a „colabora” unul cu celălalt. Închiderea unui ochi poate indica și o problemă de convergență a ochilor.

  1. Primește note mai mici decât de obicei

Uneori, copiii nu spun că au probleme la școală, iar părinții care află de notele lor mai slabe dintr-o anumită perioadă tind să creadă că cei mici nu au învățat suficient. Cu toate acestea, adevărata problemă ar putea consta în faptul că elevul nu vede la tablă, fapt ce îl împiedică să înțeleagă lecția. În această situație, copilul trebuie dus la oftalmolog, iar ochelarii de vedere sau lentilele de contact ar putea fi cea mai buna solutie pentru el.

  1. Evita sa foloseasca PC-ul, deoarece il dor ochii

Sindromul de oboseala vizuala la calculator este obisnuit in randul copiilor care folosesc frecvent PC-urile, tabletele si telefoanele mobile. Indeamna copilul sa ia o pauza la fiecare 20 de minute pentru a privi un obiect aflat la cel putin 7-8 metri departare timp de 20 de secunde. Daca oboseala persista, este timpul sa mergi cu el la medic.

  1. Inclina capul sau intinde gatul pentru a vedea mai bine la tabla

Invatatorii si profesorii ar trebui sa fie foarte atenti la astfel de semne care pot indica probleme de vedere in cazul copiilor.

Toate aceste semne pot indica probleme de vedere in cazul celor mici. Insa, indiferent daca le manifesta sau nu, copilul trebuie sa fie consultat oftalmologic cu regularitate, de cel putin doua ori pe an.

 

Foto: shutterstock.com/Ermolaev Alexander

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply