Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care parintii le pun medicilor oftalmologi este urmatoarea: „Este bine ca cei mici sa poarte lentile de contact?”.

Purtarea lentilelor de contact nu depinde de varsta. Multi copii prescolari le poarta, in timp ce unii adolescenti nu ar trebui sa le poarte. Fiecare caz in parte este diferit de celelalte. De aceea este bine, ca parinte, sa stii cateva lucruri legate de purtarea lentilelor de contact in cazul copiilor.

  1. Unele tipuri de lentile de contact incetinesc dezvoltarea miopiei

Cresterea ochilor este responsabila pentru cresterea miopiei. Astfel, mai multe studii au demonstrat ca lentilele de contact ortokeratologice, care sunt purtate doar in timpul noptii, incetinesc cresterea ochilor, deci si avansul miopiei, pe care, in anumite situatii, o pot stopa.

  1. Lentilele de contact sunt indicate pentru activitatile sportive

Copiii care practica un sport ar putea fi ajutati sa-si imbunatateasca performantele prin purtarea lentilelor de contact, mai ales in cazul sporturilor de echipa, deoarece vederea periferica nu va mai fi obstructionata de ramele ochelarilor.

In plus, lentilele ortokeratologice, care sunt purtate doar in timpul somnului, il va ajuta sa vada foarte bine in timpul zilei. Astfel, copiii care practica un sport nu-si vor mai face griji ca pot pierde lentilele de contact in timpul antrenamentelor sau al competitiilor sportive.

  1. Unele lentile de contact sunt mai sanatoase decat altele

Lentilele de contact gaz-permeabile permit oxigenului sa ajunga la ochi mult mai bine decat majoritatea lentilelor soft. Tesutul corneei are nevoie de oxigen pentru a ramane sanatos, dar si de umiditate. Astfel, deoarece lentilele gaz-permeabile nu absorb apa din ochi (spre deosebire de lentilele soft), acestea impiedica uscarea ochilor, iar copilul se va simti confortabil pe tot parcursul zilei.

  1. Majoritatea copiilor si adolescentilor prefera lentilele de contact

Majoritatea copiilor si adolescentilor prefera lentilele de contact in detrimentul ochelarilor, deoarece stima lor de sine este strans legata de modul in care arata. Daca nu le place cum arata cand poarta ochelari, acest lucru le-ar putea afecta stima de sine si chiar performantele scolare. Astfel, de indata ce renunta la ochelari in favoarea lentilelor de contact, multi copii timizi incep sa fie mult mai sociabili si mai activi.

  1. Copiii sunt mult mai atenti la ingrijirea lentilelor de contact decat adultii

Foarte multi medici oftalmologi sunt de parere ca adolescentii si chiar copiii sunt mult mai atenti la ingrijirea lentilelor de contact decat adultii si respecta cu multa strictete regulile de pastrare ale acestora.

Insa, pentru a cunoaste toate detaliile legate de purtarea si ingrijirea lentilelor de contact, trebuie sa mergi cu cel mic la oftalmolog, mai ales daca urmeaza sa poarte lentilele pentru prima data.

 

Foto: Creative Commons

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply