Cu totii ne amintim ca atunci cand eram copii, adultii ne invatau sa nu privim de aproape la televizor. Motivul era intotdeauna aparitia durerii la nivelul ochilor si a capului. Daca pe atunci ignoram acest sfat, in prezent s-a demonstrat ca nu era deloc gresit.

Deoarece lumina albastra se imprastie cu mai multa usurinta decat celelalte tipuri de lumina vizibila, ea genereaza, practic, un fel de „zgomot” difuz luminos care contribuie la aparitia asa-numitului „sindrom de oboseala vizuala la calculator”, numit in literatura de specialitate „digital eye strain”. Simptomele digital eye strain sunt acum intalnite la tot mai multe persoane care petrec 2 sau mai multe ore pe zi in fata unui ecran digital, acestea provocand senzatia unui disconfort al ochilor. Adultii petrec tot mai mult timp in fata dispozitivelor electronice, fie ca este vorba de motive personale, fie domeniul lor de activitate se desfasoara la un birou. Utilizarea prelungita a calculatoarelor, tabletelor, telefoanelor mobile dar si timpul petrecut in fata televizorului, a facut ca aproape doua treimi din adulti sa se confrunte cu senzatia de arsura a ochilor, vedere incetosata, dureri de cap si somn perturbat.

Nu este greu de inteles de ce. Pentru multi dintre noi, ecranul unui telefon mobil este primul lucru pe care il vedem dimineata cand ne trezim si ultimul lucru pe care il vedem seara inainte de somn, iar pe parcursul zilei avem contact si cu alte surse de lumina cu led, citind e-mail-uri si documente sau actualizari pe site-uri de socializare si stiri. Una dintre cele mai des intalnite cauze a senzatiei de disconfort al ochilor, este petrecerea intregului program de lucru in fata unui monitor, organele noastre vizuale nefiind concepute pentru un stil de viata digitala moderna.

Conectati in permanenta

Tehnologia tot mai avansata a transformat complet cererile asupra ochilor nostri, studiile aratand ca un adult petrece peste 8 ore pe zi utilizand canalele electronice de media, televizorul, calculatorul, tableta sau smartphone-ul. Locurile de munca se alatura si ele acestei tendinte, oamenii fiind deja obisnuiti cu dispozitivele mobile care ii tin la curent cu e-mail-ul oriunde s-ar afla.

In tot acest timp este afectata sanatatea oamenilor, doctorii raportand un numar din ce in ce mai mare al pacientilor cu simptome de digital eye strain, incluzand dureri in zona cervicala, dureri de spate, dureri de cap, vedere incetosata si senzatie de ochi uscati. Procentul este mai mare in randul tinerilor, aproximativ 73% din adultii sub 30 de ani confruntandu-se cu aceste simptome, numind-o „boala noii generatii”.

O sursa de ingrijorare in crestere, este lumina emisa de tot mai multe dispozitive digitale si chiar daca stim cu totii despre pericolele luminii ultraviolete, foarte putini oameni sunt constienti de marile riscuri ale luminii pe care o vad: lumina albastra. Partile dinspre exteriorul ochiului uman (corneea si cristalinul) au o oarecare capacitate de a bloca razele ultraviolete inainte de a ajunge la retina. Cu toate acestea, protejarea ochilor este esentiala pentru a evita cauzarea aparitiei cataractei, a orbirii, a pingueculei si chiar a cancerului. Spre deosebire de razele ultraviolete, toata lumina albastra vizibila trece prin cornee si cristalin si ajunge la retina.

Solutii venite in ajutorul utilizatorilor de dispozitive digitale

Din fericire, exista modalitati de a reduce efectele negative ale vietii digitale, insa provocarea este convingerea oamenilor de a acorda atentie acestui detaliu si de a-si schimba deprinderile in timpul orelor de munca, dar si in afara lor. Potrivit oftalmologilor, o regula foarte buna de combatere a senzatiei de ochi uscati este „regula 20-20-20” ce presupune ca la fiecare 20 de minute sa clipesti de 20 de ori, apoi sa-ti iei ochii din monitor si sa privesti timp de 20 de secunde un obiect aflat la o distanta 20 de pasi (aproximativ 6 metri). Acest exercitiu relaxeaza muschii oculari pe care ii folosim pentru concentrarea asupra ecranului computerului.

De asemenea, au fost create si solutii tehnologice, aplicatii si platforme speciale care au ca si caracteristica schimbarea culorii emise de ecranele digitale. Ochelarii de specialitate sunt un sistem revolutionar de filtrare care optimizeaza viteza sistemului vizual pentru a permite ochiului sa puncteze mult mai eficient, reducand efortul ochiului. Lentilele cu filtru pentru calculator maximizeaza functionalitatea procesarii vizuale si reduc supraincarcarea cu informatie a sistemului vizual, filtrand frecventele luminoase care ajung la ochi. De asemenea, este intensificat contrastul imaginilor de pe monitorul calculatorului prin filtrarea luminilor adiacente si reducerea stralucirii si areflexiilor monitorului.

„Tehnologia poate evolua rapid, dar noi avem doar o pereche de ochi” – Roy Hessel

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply