Fular, mănuși, palton și… ochelarii potriviți pentru iarnă
12/01/2017Completează-ți machiajul cu o pereche de lentile colorate
26/01/2017Cu toții ne amintim că atunci când eram copii, adulții ne învățau să nu privim de aproape la televizor. Motivul era întotdeauna apariția durerii la nivelul ochilor și a capului. Dacă pe atunci ignoram acest sfat, în prezent s-a demonstrat că nu era deloc greșit.
Deoarece lumina albastră se împrăștie cu mai multă ușurință decât celelalte tipuri de lumina vizibilă, ea generează un fel de „zgomot” difuz luminos care contribuie la apariția așa-numitului „sindrom de oboseală vizuală la calculator”, numit în literatura de specialitate „digital eye strain”. Simptomele sunt acum întâlnite la tot mai multe persoane care petrec 2 sau mai multe ore pe zi în fața unui ecran digital, acestea provocând senzația unui disconfort al ochilor.
Adulții petrec tot mai mult timp în fața dispozitivelor electronice, fie că este vorba de motive personale, fie domeniul lor de activitate se desfășoară la un birou. Utilizarea prelungită a calculatoarelor, tabletelor, telefoanelor mobile, dar și timpul petrecut în fața televizorului, a făcut ca aproape două treimi din adulți să se confrunte cu senzația de arsură a ochilor, vedere încețoșată, dureri de cap și somn perturbat.
Pentru mulți dintre noi, ecranul unui telefon mobil este primul lucru pe care îl vedem dimineața când ne trezim și ultimul lucru pe care îl vedem seara înainte de somn, iar pe parcursul zilei avem contact și cu alte surse de lumină cu LED, citind e-mailuri, documente, actualizări pe site-uri de socializare și știri. Una dintre cele mai des întâlnite cauze a senzației de disconfort al ochilor este petrecerea întregului program de lucru în fața unui monitor, organele noastre vizuale nefiind concepute pentru un stil de viață digitală modernă.
Conectați în permanență
Tehnologia tot mai avansată a transformat complet cererile asupra ochilor noștri, studiile arătând că un adult petrece peste 8 ore pe zi utilizând canalele electronice de media, televizorul, calculatorul, tableta sau smartphone-ul. Locurile de muncă se alătura și ele acestei tendințe, oamenii fiind deja obișnuiți cu dispozitivele mobile care îi țin la curent cu e-mailul oriunde s-ar afla.
În tot acest timp este afectată sănătatea oamenilor, doctorii raportând un număr din ce în ce mai mare al pacienților cu simptome de digital eye strain, incluzând dureri în zona cervicală, dureri de spate, dureri de cap, vedere încețoșată și senzație de ochi uscați. Procentul este mai mare în rândul tinerilor, aproximativ 73% din adulții sub 30 de ani se confruntă cu aceste simptome, numind-o „boala noii generații”.
O sursă de îngrijorare în creștere este lumina emisă de tot mai multe dispozitive digitale și chiar dacă știm despre pericolele luminii ultraviolete, foarte puțini oameni sunt conștienți de marile riscuri ale luminii pe care o văd: lumina albastră. Părțile dinspre exteriorul ochiului uman (corneea și cristalinul) au o oarecare capacitate de a bloca razele ultraviolete înainte de a ajunge la retină.
Cu toate acestea, protejarea ochilor este esențială pentru a evita cauzarea apariției cataractei, a orbirii, a pingueculei ( o creștere benignă, respectiv necanceroasă, care se dezvoltă la nivelul ochilor) și chiar a cancerului. Spre deosebire de razele ultraviolete, toata lumina albastră vizibilă trece prin cornee și cristalin și ajunge la retină.
Soluții pentru utilizatorii de dispozitive digitale
Din fericire, exista modalități de a reduce efectele negative ale vieții digitale. Lucrul cel mai important este educarea oamenilor în a acorda atenție acestui detaliu și de a-și schimba deprinderile în timpul orelor de muncă, dar și în afara lor. Potrivit oftalmologilor, o regulă foarte bună de combatere a senzației de ochi uscați este „regula 20-20-20” ce presupune ca la fiecare 20 de minute să clipești de 20 de ori, apoi să-ți iei ochii din monitor și să privești timp de 20 de secunde un obiect aflat la o distanță de 20 de pași (aproximativ 6 metri). Acest exercițiu relaxează mușchii oculari pe care îi folosim pentru concentrarea asupra ecranului computerului.
De asemenea, au fost create și soluții tehnologice, aplicații și platforme speciale care au ca scop schimbarea culorii emise de ecranele digitale. Ochelarii pentru calculator sunt un sistem revoluționar de filtrare care optimizează viteza sistemului vizual pentru a permite ochiului să puncteze mult mai eficient, reducând efortul ochiului.
Lentilele cu filtru pentru calculator maximizează funcționalitatea procesării vizuale și reduc supraîncărcarea cu informație a sistemului vizual, filtrând frecvențele luminoase care ajung la ochi. De asemenea, este intensificat contrastul imaginilor de pe monitorul calculatorului prin filtrarea luminilor adiacente și reducerea strălucirii și a reflexiilor monitorului.„Tehnologia poate evolua rapid, dar noi avem doar o pereche de ochi” – Roy Hessel