Care este legătura dintre durerile de cap și problemele de vedere
22/12/2022Ce sunt lentilele de contact torice și când ai nevoie de ele
28/12/2022Nu îți este clar ce înseamnă viciile de refracție? Ți-am pregătit un scurt ghid, ușor de înțeles, despre aceste probleme oculare. Află prin ce se deosebesc miopia, hipermetropia și astigmatismul, dar și care sunt cele mai utilizate metode de corecție a vederii încețoșate.
Ce sunt viciile de refracție
Viciile de refracție sunt afecțiuni comune ale globului ocular și determină vederea neclară de aproape, de la depărtare sau la orice distanță. Mai exact, este afectat modul în care unul dintre ochi sau ambii refractă și focalizează lumina.
Pentru formarea unor imagini clare, fasciculele de lumină trebuie să fie focalizate într-un punct pe retină – un strat intern al globului ocular, cu celule fotosensibile. Acestea captează lumina și transmit informații către creier, unde se formează imaginile.
În cazul viciilor de refracție, razele ajung fie în fața retinei, fie într-un punct imaginar din spatele acesteia și determină formarea unor imagini încețoșate. Dacă afecțiunea este minoră și apare la un singur ochi, creierul poate compensa diferența dintre informațiile primite și vederea este relativ normală. Când diferența este mai mare de o dioptrie, putem vorbi despre anizometropie.
Când apar viciile de refracție
Cum am menționat mai sus, viciile de refracție sunt afecțiuni oculare comune și pot apărea fie de la naștere, fie pe parcursul vieții. În funcție de severitatea lor, trec neobservate pentru că problema este compensată de către mușchii oculari și de către creier sau determină anumite manifestări:
- vedere încețoșată la diferite distanțe sau vedere dublă;
- dureri de cap sau oculare;
- disconfort sau oboseală oculară;
- dificultăți de vedere în condiții de iluminare slabă etc.
Viciile de refracție apar când anumite structuri ale globului ocular suferă modificări și cauzează focalizarea greșită a luminii. Aceste diferențe față de ochiul sănătos sunt congenitale, adică prezente încă din momentul nașterii, sau dobândite pe parcursul vieții în urma unor accidentări, intervenții chirurgicale și nu numai. Principalele cauze ale viciilor de refracție sunt:
- Globul ocular prea scurt sau prea lung – Lungimea axului anteroposterior al ochiului prea mică determină vederea neclară de aproape. Dacă este prea mare, obiectele din depărtare par încețoșate;
- Cristalinul, lentila din interiorul globului ocular, este prea bombat sau prea aplatizat. Pentru a refracta corect lumina, cristalinul își modifică forma în funcție de distanța la care privești. Dacă forma acestuia este anormală, apar probleme de vedere. Prezbiopia nu este considerată un viciu de refracție, ci un proces natural al îmbătrânirii cristalinului și determină pierderea elasticității acestuia.
- Corneea, membrana transparentă de pe suprafața anterioară a ochiului, sau cristalinul pot avea o formă neregulată, ceea ce determină focalizarea deficitară a fasciculelor de lumină.
Tipuri de vicii de refracție
În funcție de modul în care sunt afectați globul ocular și vederea, se face distincția între miopie, hipermetropie și astigmatism. În continuare, descoperă o definiție simplă, cauzele și simptomele fiecărei afecțiuni oculare. Despre metodele de corecție vom discuta pe larg spre finalul articolului.
Miopia
În cazul ochiului miop este afectată vederea la distanță. Globul ocular este prea lung sau corneea și cristalinul au o curbură prea mare/prea abruptă. Astfel, lumina este focalizată într-un punct din fața retinei și obiectele de la depărtare par încețoșate, în timp ce vezi bine de aproape.
Simptomele comune ale miopiei sunt vederea neclară la distanță sau când conduci, dificultăți de vedere noaptea, nevoia de a miji ochii pentru a focaliza mai bine, dureri de cap și oculare, clipit excesiv etc. Miopia se corectează cu lentile divergente, cu dioptrii cu minus (-).
Hipermetropia
Dacă ochiul tău este prea scurt sau corneea și cristalinul sunt mai aplatizate decât în mod normal, apare hipermetropia – vederea neclară de aproape. Programează-te la un consult optometric dacă te confrunți cu următoarele situații: vezi încețoșat obiectele aflate în apropiere, îndepărtezi mai mult o carte sau telefonul pentru a vedea bine, resimți oboseală oculară și dureri de cap după ce ai citit sau ai privit mai mult timp de aproape.
În schimb, dacă vederea de aproape este afectată de îmbătrânirea naturală a cristalinului, nu mai vorbim despre un viciu de refracție, ci despre prezbiopie. Așadar, ochiul hipermetrop focalizează lumina într-un punct imaginar din spatele retinei, iar corecția se face ușor cu lentile convergente, cu dioptrii cu plus (+).
Astigmatismul
Curbura imperfectă a corneei sau a cristalinului cauzează astigmatism. Afecțiunea poate fi asociată și cu alte vicii de refracție. Astfel, poți avea hipermetropie sau miopie cu astigmatism. Razele de lumină sunt focalizate în mai multe puncte: pe retină, în spatele sau în fața acesteia în funcție de modul în care este afectată suprafața corneei sau a cristalinului.
Simptomele comune sunt: vederea neclară la orice distanță sau vederea dublă, stare de disconfort ocular și senzație de oboseală a ochilor, dureri de cap sau oculare, dificultăți de adaptare la lumina slabă, mijirea ochilor pentru a vedea mai bine etc. Pentru corecția astigmatismului, ai nevoie de ochelari cu lentile cilindrice sau de lentile de contact torice.
Cum pot fi corectate viciile de refracție
Cu ce lentile se corectează miopia, hipermetropia și astigmatismul? Atât lentilele pentru ochelari de vedere, cât și cele de contact sunt soluții eficiente de corectare a viciilor de refracție. În cazurile severe, cu dioptrii mari sau complicații, specialistul poate recomanda intervenții chirurgicale pentru remodelarea corneei cu laserul, înlocuirea cristalinului cu unul artificial etc.
Viciile de refracție pot fi diagnosticate la un consult optometric de rutină. Dacă te confrunți cu dificultăți de vedere sau disconfort ocular, programează o consultație gratuită într-unul din magazinele Lensa. Un optometrist acreditat îți va prescrie, dacă este necesar, ochelari de vedere sau lentile de contact.
Ochelari de vedere
Metoda clasică de corectare a unui viciu de refracție este purtarea ochelarilor de vedere. Mai mult, aceștia au devenit o modalitate de a evidenția anumite trăsături ale feței și un accesoriu pentru completarea ținutelor. Descoperă gama diversificată de rame pentru ochelari de vedere și alege modelul perfect pentru tine.
Unul dintre avantajele lentilelor de ochelari este posibilitate de îmbunătățire cu ajutorul unor tratamente aplicate pe suprafața acestora: antizgârieturi, antireflex – pentru blocarea reflexiilor, de protecție UV – lentilele transparente pot beneficia de protecție împotriva razelor UV, fotocromatic – ochelarii heliomați se închid la culoare la contactul cu razele solare etc.
De asemenea, lentilele pot fi alese în funcție de viciul de refracție:
- pentru miopie – lentile divergente, monofocale cu dioptrii cu minus;
- pentru hipermetropie – lentile convergente, monofocale cu dioptrii cu plus;
- pentru astigmatism – lentile cilindrice, bifocale sau progresive care corectează vederea la orice distanță.
Dacă nu știi sigur ce înseamnă SF, CIL, DP sau alte prescurtări de pe rețeta pentru lentile, ți-am pregătit un articol separat despre cum poți interpreta prescripția ochelarilor de vedere. Acum este mult mai simplu să comanzi o pereche online!
Lentile de contact
Preferi o alternativă la purtarea ochelarilor de vedere? Optometristul te poate ajuta să alegi lentilele de contact potrivite pentru tine, în funcție de perioada de utilizare, modul de purtare, materialul din care sunt realizate, diametru etc. Pentru miopie și hipermetropie, vei avea nevoie de lentile monofocale, iar cele torice sunt concepute special pentru astigmatism.
Lentilele de contact sunt discrete și oferă mai multe avantaje, însă trebuie acordată o atenție deosebită igienizării și modului de aplicare.
În plus, este recomandat să îți protejezi vederea cu ochelari pentru calculator fără dioptrii, dacă te expui perioade îndelungate luminii albastre emise de ecranele dispozitivelor digitale: laptop, telefon, televizor, tabletă etc.
Mai exact, filtrul special al ochelarilor împiedică razele cu o anumită undă să ajungă la ochi și să îți afecteze vederea. Acest tratament poate fi aplicat și pentru lentilele cu dioptrii, astfel încât să te bucuri de confort ocular sporit, dar și de o vedere sănătoasă în orice condiții.
Mergi periodic la consulturi optometrice, chiar dacă nu ai observat anumite simptome asociate cu viciile de refracție. Prevenția și diagnosticul precoce te pot ajuta să corectezi mult mai eficient problemele de vedere și să menții sănătatea ochilor tăi.