Hidrogel vs silicon hidrogel: diferențe și ce tip de lentile alegi
24/08/2022Cele mai bune idei de cadouri pentru prietenii născuți toamna
31/08/2022Dacă îți dorești ca ramele și lentilele ochelarilor tăi să reziste cât mai bine în timp, descoperă câteva sfaturi practice de care să ții cont în permanență. Cu ajutorul unor obiceiuri simple, dar eficiente, poți prelungi durabilitatea perechii tale preferate de ochelari.
Sfaturi pentru îngrijirea ochelarilor
Un prim pas pentru a beneficia de ochelarii de vedere sau de soare cât mai mult timp este alegerea unei perechi de calitate. În plus, trebuie să o îngrijești cu atenție, pentru a păstra ramele rezistente și lentilele curate, fără zgârieturi.
Cum și cu ce se curăță lentilele de ochelari
Lentilele au, adesea, un strat de protecție antizgârieturi, însă tot trebuie curățate cu grijă. Pentru a le păstra într-o condiție excelentă pentru o perioadă îndelungată, folosește doar lavete din microfibră și soluții de întreținere speciale.
Ce trebuie să faci, mai exact? Asigură-te că ai mâinile curate, pulverizează soluția pe ambele părți ale lentilelor de ochelari și șterge-le cu mișcări delicate, folosind o lavetă moale, fără urme de murdărie.
Dacă nu ai la îndemână o astfel de soluție, poți curăța ochelarii cu apă și săpun lichid. Îndepărtează sub jet călduț urmele de săpun și usucă lentilele cu o lavetă. Nu folosi hârtie igienică, prosoape care lasă scame sau îmbrăcămintea, pentru că pot murdări sau zgâria ochelarii.
Cât de des trebuie să cureți ochelarii?
Ochelarii de vedere trebuie curățați zilnic. Îndepărtează murdăria de pe lentile dimineața și, dacă este necesar, repetă procedeul pe parcursul zilei. Totodată, curăță ochelarii de soare înainte de fiecare utilizare. Dacă ai optat pentru rame de tip clip-on, îndepărtează urmele de pe ambele perechi de lentile, astfel încât să te bucuri de o vedere clară în orice condiții.
Cum se curăță ramele ochelarilor
Nu doar lentilele ochelarilor necesită curățare, ci și ramele. Acestea pot fi spălate cu apă și săpun lichid cu acțiune delicată. Acordă o atenție specială pernuțelor pentru nas și balamalelor, pentru că în acele zone se adună mai multă murdărie. Șterge și usucă ochelarii cu o lavetă moale.
Cum se depozitează ochelarii
În timpul somnului sau când nu sunt utilizați, ochelarii trebuie protejați de un etui. De asemenea, îi poți păstra într-un toc pentru rame. Dacă dorești să îi pui temporar pe masă, birou sau o altă suprafață tare, așază perechea cu lentilele în sus, pentru a nu se zgâria. Mai mult, asigură-te că la rame nu vor ajunge copii și animale și că nu există pericolul de a aluneca de pe suprafața pe care le așezi.
Îngrijirea ochelarilor: ce să nu faci
Fie că sunt ochelari de vedere sau pentru calculator, fie că sunt de soare, trebuie să ții cont de aceleași recomandări. În continuare, iată câteva sfaturi utile cu referire la ce nu trebuie să faci în procesul de îngrijire al ochelarilor:
- Nu îndepărta ochelarii de pe față cu o singură mână − folosește ambele mâini atât când pui ramele, cât și atunci când le îndepărtezi, pentru a nu forța balamalele și brațele ochelarilor. Manevrează cu grijă perechea, mai ales dacă este cu semi-ramă sau fără cadru;
- Nu șterge ochelarii cu șervețele, cu o cămașă, un tricou sau un alt tip de material nepotrivit pe care îl ai la îndemână − lentilele se pot murdări și mai mult sau se pot zgâria. În plus, nu este indicat să ștergi ochelarii doar cu laveta, fără să pulverizezi o soluție pe suprafața acestora. Dacă nu ai un produs special la dispoziție, utilizează apă și, eventual, un săpun delicat;
- Nu folosi niciodată substanțe care pot deteriora tratamentele aplicate pe lentile − produsele care conțin alcool, lichidul pentru șters geamuri, șervețelele umede, cele cu un conținut de silicon sau alte substanțe asemănătoare nu sunt potrivite pentru curățarea ochelarilor. De asemenea, nu pulveriza produse de styling în apropierea ochelarilor, pentru că particulele se vor așeza pe lentile și vor fi greu de îndepărtat;
- Nu pune ochelarii cu lentilele în jos pe o suprafață dură și nu îi ține în geantă sau în sertar printre alte lucruri − aceștia se pot zgâria și deteriora cu ușurință. Folosește întotdeauna un etui sau un toc.
Cum să alegi ochelarii potriviți
Investește într-o ramă de calitate, cu lentile rezistente și îmbunătățite cu tratamente de protecție. Mai mult, ochelarii trebuie să aibă dimensiunile potrivite proporțiilor feței tale, nu doar pentru un aspect plăcut și un confort optim, ci și pentru a nu pune presiune pe cadru.
Spre exemplu, dacă rama este mult prea îngustă, brațele ochelarilor vor sta într-o poziție greșită și vor suprasolicita balamalele. În timp, cadrul se va slăbi și va fi predispus la rupere. Când comanzi ochelarii online, acordă atenție lățimii ramei și lungimii brațelor.
Prelungește durabilitatea ochelarilor prin formarea unor obiceiuri benefice de curățare, manevrare și depozitare a perechii. Astfel, te poți bucura de o ramă în stare perfectă cât mai mult timp și de lentile impecabile, indiferent că sunt de vedere, de soare sau cu protecție pentru calculator.