
De ce se zbate ochiul? Cauze posibile și ce trebuie să faci
28/02/2023
Sindromul privitului la calculator: ce este și cum îl previi?
28/02/2023Miopia este o problemă oculară comună și afectează un număr din ce în ce mai mare de copii. Află ce înseamnă această afecțiune, din ce cauze apare la cei mici, ce simptome are, cum se diagnostichează și ce metode de corecție poate recomanda un optometrist!
Ce este miopia?
Viciile de refracție precum miopia determină focalizarea razelor de lumină într-un mod greșit, ceea ce duce la o vedere neclară la diferite distanțe. În cazul ochiului miop, fasciculele de lumină care pătrund în globul ocular sunt concentrate într-un punct din fața retinei, nu pe suprafața acesteia, așa cum este normal.
Retina este un strat intern al globului ocular cu celule fotosensibile, responsabilă de formarea imaginilor. Când lumina este focalizată în fața acesteia, vederea la distanță va fi încețoșată. Miopia se poate agrava pe perioada copilăriei și adolescenței, dacă nu este diagnosticată și corectată eficient. Afecțiunea se stabilizează, în general, la maturitate și nu se identifică la fel de multe schimbări ale dioptriilor între vârsta de 20 și 40 de ani.
Miopia la copii: cauze
Miopia debutează, de multe ori, la elevii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani, însă poate apărea și la adulți. Afecțiunea are o importantă componentă genetică, iar dacă unul dintre părinți sau ambii au acest viciu de refracție, copilul prezintă un risc crescut a dezvolta aceeași problemă. Principala cauză este lungimea prea mare a globului ocular pe axa antero-posterioară, adică din față spre spate. Astfel, razele de lumină sunt focalizate în fața retinei și determină vederea neclară la distanță.
Un factor de risc pentru agravarea miopiei este lucrul migălos, cum sunt cititul, perioadele în care cei mici stau pe telefon, tabletă sau computer și alte activități ce forțează vederea de aproape. Copii sunt predispuși la această afecțiune, deoarece mare parte din rutina lor zilnică presupune concentrarea privirii pe obiecte aflate la distanță de cel mult un braț față de ochi.
Totodată, lipsa timpului petrecut în aer liber crește riscul înrăutățirii acestui viciu de refracție. Când copii se află în natură, în parc sau în orice spațiu exterior, au tendința de a-și concentra privirea pe obiecte aflate la distanță. Astfel, mușchii oculari se relaxează, mai ales după perioade îndelungate în care au stat în fața unui ecran.
Pentru a limita agravarea miopiei, problemele de focalizare a luminii sunt corectate cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact, în cazul copiilor de peste 8-9 ani. Citește mai multe despre ce trebuie să știe părinții despre lentilele de contact ca să poată lua cea mai bună decizie pentru copiii lor.

Simptomele miopiei la copii
Copiii nu își vor da seama ușor că au o problemă de vedere, iar din acest motiv părinții trebuie să fie atenți la anumite simptome și semne. Printre manifestările miopiei se află:
- Dificultatea de a vedea clar la distanță – copiii încep să nu mai poată citi bine ce scrie pe tablă la școală;
- Tendința de a ține obiectele mai aproape de ochi sau de a scurta distanța dintre ei și acestea – dacă cei mici sau adolescenții stau lângă ecranul televizorului sau apropie prea mult de față telefonul, tableta sau cartea, poate fi un semn al debutului miopiei;
- Dureri frecvente de cap, cauzate de forțarea vederii;
- Frecarea frecventă la ochi;
- Mijirea ochilor, în încercarea de a vedea mai bine la distanță;
- Acoperirea unui ochi cu mâna.
Lipsa corectării miopiei la copii poate duce la complicații, cum ar fi:
- Ochi leneș – creierul interpretează doar imaginile primite de la ochiul dominant, cu dioptrii mai mici și ignoră semnalele primite de la celălalt. Asta duce la agravarea defectelor de vedere pentru unul dintre ochi.
- Strabism – în încercarea de a focaliza razele de lumină corect și de a compensa viciul de refracție, ochii nu mai sunt aliniați corespunzător.

Cum se diagnostichează miopia la copii?
Miopia se poate diagnostica în urma unui consult optometric. Specialistul folosește un aparat numit dioptron pentru determinarea automată și precisă a dioptriilor și testează acuitatea vizuală cu ajutorul unei truse de lentile și a optotipului, un tablou cu litere sau cifre de diferite dimensiuni.
Copiii de peste 14 ani și adulții beneficiază de o consultație optometrică gratuită în unul dintre magazinele Lensa. Unul dintre specialiștii noștri acreditați va prescrie, în urma consultului, dacă este necesar, ochelari de vedere sau lentile de contact pentru miopie.
Metode de corecție pentru miopie la copii
Miopia se vindecă? Viciile de refracție se pot corecta, iar agravarea acestora se poate preveni sau încetini prin purtarea ochelarilor de vedere pentru copii, cu lentile cu minus. Ramele nu au doar un scop funcțional, ci și estetic, iar alegerea unui model potrivit conturează personalitatea copilului și contribuie la creșterea stimei de sine.
De asemenea, copiii mai mari de 8-9 ani au posibilitatea de a corecta problema de vedere cu lentile de contact pentru miopie. Dacă păstrează o rutină atentă de aplicare și de îngrijire a acestora, se vor bucura de confort ocular și de un aspect estetic natural.
Vezi gama variată de ochelari de vedere pentru copii și lentile de contact disponibilă pe Lensa.ro, de la branduri de renume și la un preț avantajos! Mai mult, vă așteptăm în showroomurile noastre, unde cei mici pot proba ramele preferate.