Clipitul excesiv: Cauze și soluții
03/06/2022Bagajul pentru mare: 5 obiecte importante de care nu trebuie să uiți
23/06/2022Fie că ești purtător de ochelari de vedere sau de lentile de contact, acest articol e pentru tine. Citește în continuare și descoperă din ce sunt confecționate lentilele ochelarilor și lentilele de contact, numărul lor de puncte focale, dar și importanța curburii lentilelor. Află prin ce se diferențiază lentilele sferice de cele asferice și care este cea mai bună variantă pentru tine.
Diferența dintre lentilele sferice și asferice
Lentilele sferice se disting de cele asferice prin design, adică prin curbură.
Lentilele sferice sunt standard, cu o singură curbură simetrică, ceea ce înseamnă că au aceeași rază de curbură pe toată suprafața lentilei. Acestea pot fi supuse unor aberații optice, ceea ce înseamnă că poți vedea imaginea ușor distorsionată.
Mai mult, în cazul unor vicii de refracție severe, lentilele de ochelari sferice fac ochii să pară mai mari (în hipermetropie) sau mai mici (în miopie). Acest aspect este destul de neplăcut pentru purtătorii de ochelari de vedere din punct de vedere estetic.
În schimb, lentilele asferice sunt subțiate sau aplatizate. Acestea au un design special: suprafața lentilei este curbată dinspre centru spre margine. În acest mod, fasciculele de lumină sunt orientate într-un punct fix și se elimină aberațiile sferice. Se formează imagini excelente, iar câmpul vizual este mărit.
De asemenea, lentilele de vedere pentru ochelari cu un design asferic nu au un efect de mărire sau de micșorare a ochilor, nici chiar în cazul unor vicii de refracție avansate.
Atât lentilele aeriene (de ochelari), cât și lentilele de contact pot avea suprafața sferică sau asferică. Avantajele unui design asferic se păstrează și în cazul lentilelor de contact. În plus, acestea se pliază mai bine pe suprafața ochiului și oferă un confort vizual optim, datorită marginilor subțiate și eliminării aberațiilor sferice.
Ce tip de lentilă mi se potrivește: sferică sau asferică?
Lentilele sferice oferă o imagine foarte bună și reprezintă alegerea convențională pentru corectarea viciilor de refracție. Totuși, în cazul unor afecțiuni severe, cu dioptrii de peste +/- 4, sunt recomandate lentilele asferice, datorită beneficiilor acestora:
- Lentila este subțiată și mai ușoară;
- Nu se formează aberații sferice și imaginea este excelentă;
- Câmpul vizual este mărit, datorită eliminării aberațiilor optice de la marginea lentilelor;
- Ochii, priviți prin lentilele asferice de ochelari, nu par mai mari sau mai mici decât sunt în realitate;
- Lentilele de contact asferice urmează mai bine curbura ochiului.
Un dezavantaj al lentilelor aeriene asferice este că nu se potrivesc pe toate tipurile de rame de ochelari. Spre exemplu, anumite modele curbate nu sunt indicate pentru acest design al lentilei. Pe de altă parte, cele sferice pot fi montate pe orice ramă.
Alte aspecte ale lentilelor pentru ochelari
Pe lângă design, îți recomandăm să ții cont și de următoarele aspecte când îți alegi lentilele de vedere pentru ochelari.
- Plastic – lentilele din plastic sunt avantajoase financiar, ușoare și rezistente. Sunt cunoscute și sub numele de sticlă organică și sunt folosite foarte des;
- Policarbonat – sunt mult mai ușoare și mai rezistente la impact decât lentilele din plastic sau din sticlă, însă costul este mai ridicat;
- Sticlă – formează cele mai bune imagini, dar greutatea lentilelor din sticlă naturală este mai mare și acestea se pot sparge mai ușor.
- Număr de puncte focale
- Monofocale – au o singură dioptrie pe toată suprafața lentilei și corectează fie miopia, fie hipermetropia;
- Bifocale – au două puncte focale, ceea ce permite atât corectarea vederii de aproape, cât și pe cea de la depărtare. Linia de demarcație dintre cele două suprafețe ale lentilei este vizibilă și poate fi deranjantă;
- Multifocale sau progresive – lentila este împărțită în trei zone, care asigură o vedere bună la depărtare, intermediar și de aproape. Trecerea dintre zone se face uniform, fără o linie de demarcație clară.
- Indici de refracție – determină grosimea lentilei. Cu cât sunt mai mari dioptriile, cu atât mai mare trebuie să fie și indicele de refracție, astfel încât să se obțină o grosime optimă a lentilei și un aspect plăcut. În plus, când îți alegi lentilele, ține cont că o lentilă cu design asferic și un indice de refracție de 1.74, de exemplu, este mai subțire decât o lentilă sferică tot cu un indice de refracție de 1.74.
- De durificare – stratul protector sporește rezistența lentilei la zgârieturi și durabilitatea. Acest tratament este recomandat, în special, lentilelor din plastic;
- Antireflex – te deranjează reflexiile? Un astfel de strat aplicat pe suprafața lentilelor elimină reflexiile și te ajută să vezi mai clar;
- Antistatic – tratamentul antistatic nu te scapă de curățarea lentilelor, însă praful și impuritățile se depun mai greu pe suprafața acestora;
- Hidrofob-oleofob – oferă protecție sporită împotriva picăturilor de apă sau altor lichide;
- Filtru PC – te protejează împotriva luminii albastre dăunătoare emise de ecranul laptopului sau ale dispozitivelor digitale;
- Protecție UV – împiedică razele ultraviolete să ajungă la ochi și să îi afecteze;
- Fotocromatic (heliomat) – acest tratament special îți întunecă lentilele, în funcție de intensitatea luminii din jur. Mai exact, o lentilă transparentă se închide când este expusă la soare, ceea ce oferă protecție și confort ochilor sensibili la lumină.
Alte aspecte ale lentilelor de contact
Dacă optezi pentru lentile de contact, iată de ce criterii mai trebuie să ții cont, pe lângă designul sferic sau asferic.
- Soft – lentilele sunt moi, confecționate dintr-un hidrogel sau dintr-un silicon hidrogel;
- Hard – sunt lentile dure, dintr-un material rigid. Pot avea proprietăți mai bune sau mai puțin bune de transmitere a oxigenului către ochi;
- Hibride – partea centrală este rigidă, în timp ce marginile sunt realizate dintr-un material moale.
- Perioada de purtare
- Utilizare zilnică (de unică folosință) – se poartă maximum 10-12 ore pe zi și se scot noaptea;
- Utilizare extinsă (săptămânale, bilunare, lunare, trimestriale, anuale) – pot fi purtate peste noapte, în regim continuu, însă recomandarea este să fie scoase înainte de somn.
- Scopul utilizării
- Pentru corectarea viciilor de refracție – lentile de contact cu dioptrii;
- Cu scop cosmetic – pentru schimbarea culorii ochilor – lentile de contact colorate cu sau fără dioptrii
- Cu scop protetic – au fost concepute special pentru scopuri medicale și de înfrumusețare. Lentilele protetice maschează imperfecțiunile ochiului, fie că sunt din naștere sau dobândite în urma unor traume sau afecțiuni oculare.
Obține un consult optometric gratuit și descoperă ce tip de lentilă este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Mai mult, ai posibilitatea de a opta între ochelari de vedere și lentile de contact.