Cum se utilizează corect lentilele de contact
20/12/2017Materiale hipoalergenice pentru ramele ochelarilor de vedere
11/01/2018Chiar dacă ne aflăm în cel mai rece anotimp al anului, nu trebuie să uităm că protejarea ochilor este esențială în orice sezon. Fie că este vorba de o simplă plimbare sau practicarea unui sport de sezon, atunci când ești înconjurat de zăpadă, ochii tăi trebuie să dispună de protecție împotriva luminii intense reflectată de aceasta.
În sezonul rece, organismul uman este supus unui stres continuu cauzat de temperaturile scăzute, umiditate, vânt și soare. Pentru a te putea bucura în siguranță de peisajele minunate acoperite de zăpadă, trebuie să îți ferești vederea de radiațiile UV. Lumina solară este esențială pentru viața, însă prin expuneri repetate și inconștiente, aceasta poate fi periculoasă pentru sănătate.
În ce anotimp avem nevoie de protecție împotriva razelor UV?
Cu toții suntem obișnuiți să ne protejăm pielea împotriva radiatiilor solare atunci când mergem la plajă, însă nu mulți dintre noi ținem cont că și ochii au nevoie de protecție atunci când ne expunem la soare, indiferent de anotimp.
Ultravioletele sunt principalul inamic al vederii, cea mai frecventă problemă oculară fiind arsura corneeană, cunoscută ca fotokeratita sau oftalmia zăpezii, care apare în urma expunerii neprotejate la razele soarelui reflectate de zăpadă.
Care sunt simptomele fotokeratitei?
- Durere oculară
- Senzație de arsură
- Ochi roșii și umflați
- Sensibilitate la lumină
- Vedere încețoșată
- Reflexii și halouri în câmpul vizual
Din fericire, ne putem proteja ușor vederea cu ajutorul unei perechi de ochelari de soare alese corect. Pentru iarnă, este obligatoriu să ai o pereche de ochelari de soare cu protecție UV și, pe cât posibil, polarizați. Sunt recomandate perechile de ochelarii cu reflexie sau cu lentile închise la culoare pentru zile cu soare puternic și ochelarii cu lentile în nuanțe pastelate pentru zilele în care soarele își face mai greu loc printre nori.
Pentru practicanții sporturilor de iarnă, un element foarte important al echipamentului îl reprezintă ochelarii. Chiar dacă majoritatea ne dorim să asortăm culoarea ochelarilor cu cea a costumului, nu acesta ar trebui să fie criteriul după care ne alegem nuanța lentilei, ci în funcție de VLT (Visible Light Transmission) care arată cantitatea de lumină ce trece prin lentilă.
Cei mai practici ochelari pentru aceste sporturi sunt cei cu VLT cuprins între 20-60% deoarece oferă protecția optimă în zilele cu condiții meteorologice schimbătoare, ce variază de la cer însorit la cer înnorat.
- Lentilele închise la culoare (negre, gri, aurii și chiar și cele ionizate) – sunt recomandate pentru purtare în zilele însorite, cu VLT cuprins între 5-20%
- Lentilele cu nuanțe deschise (galben, roz, bleu) – permit trecerea luminii într-un procent destul de mare (60-90%) și sunt potrivite în zilele în care este ceață, ninge sau este înnorat.
Alege-ți ochelarii potriviți de pe Lensa.ro și bucură-te de frumusețea iernii.