Știai că 80% din tot ce învață copiii la școală este reținut cu ajutorul memoriei vizuale? Asta înseamnă că dacă elevul are probleme cu ochii, iar părinții și profesorii nu observă acest lucru în cel mai scurt timp, copilul va dezvolta, cu timpul, o serie întreagă de probleme de învățare.
Problemele de vedere necorectate duc, astfel, la probleme de performanță în mediul școlar.
Iată care sunt cele mai importante semne care indică o problemă de vedere în cazul copiilor și cum îți dai seama că cel mic are nevoie urgent de un consult oftalmologic:
Deși este un mit faptul că statul prea aproape de televizor îi afectează vederea, acesta poate fi un semn care te anunță că cel mic are probleme cu vederea. Dacă nu poate vedea clar imaginile de la distanță și trebuie să țină cărțile și caietele aproape de ochi pentru a vedea literele, copilul are, mai mult ca sigur, miopie.
Copiii se scarpină deseori la ochi, mai ales când sunt obosiți sau supărați. Cu toate acestea, dacă cel mic se scarpină la ochi atunci când încearcă să-și concentreze privirea asupra unui lucru, ar putea avea probleme de vedere.
Atunci când copiii învață să citească, ei pierd deseori rândul și urmăresc cuvintele cu degetul. Cu timpul, însă, acest obicei dispare. Dacă persistă să citească „cu degetul”, roagă-l pe copil să lectureze cu voce tare, fără să mai folosească degetul. Dacă are dificultăți și continuă să piardă rândul, ar putea avea probleme cu ochii.
Dacă ochii copilului sunt sensibili la blițuri, la lumina de interior sau la lumina soarelui, ar putea avea fotofobie, care poate genera dureri de cap și stări de greață. Sensibilitatea la lumină este, în plus, un simptom pentru o serie de probleme de vedere, iar copilul trebuie dus cât mai repede la un medic specialist.
Inchiderea în mod frecvent a unui ochi pentru a citi sau pentru a se uita la TV ar putea indica o problemă de refracție, care interferează cu abilitatea celor doi ochi de a „colabora” unul cu celălalt. Închiderea unui ochi poate indica și o problemă de convergență a ochilor.
Uneori, copiii nu spun că au probleme la școală, iar părinții care află de notele lor mai slabe dintr-o anumită perioadă tind să creadă că cei mici nu au învățat suficient. Cu toate acestea, adevărata problemă ar putea consta în faptul că elevul nu vede la tablă, fapt ce îl împiedică să înțeleagă lecția. În această situație, copilul trebuie dus la oftalmolog, iar ochelarii de vedere sau lentilele de contact ar putea fi cea mai buna soluție pentru el.
Sindromul de oboseală vizuală la calculator este obișnuit în rândul copiilor care folosesc frecvent PC-urile, tabletele și telefoanele mobile. Îndeamnă copilul să ia o pauză la fiecare 20 de minute pentru a privi un obiect aflat la cel puțin 7-8 metri depărtare timp de 20 de secunde. Dacă oboseala persistă, este timpul să mergi cu el la medic.
Învățătorii și profesorii ar trebui să fie foarte atenți la astfel de semne care pot indica probleme de vedere în cazul copiilor.
Toate aceste semne pot indica probleme de vedere în cazul celor mici. Însă, indiferent dacă le manifestă sau nu, copilul trebuie să fie consultat oftalmologic cu regularitate, de cel puțin două ori pe an.