Importanța purtării ochelarilor de soare de către copii
24/05/2018Fotofobia – care sunt simptomele și cum o putem combate?
07/06/2018Ochii copiilor se dezvoltă continuu până în jurul vârstei de 7-8 ani, iar controalele oftalmologice de rutină sunt necesare pentru a preveni eventualele probleme de vedere sau pentru a le depista și trata pe cele deja prezente.
Simptomele afecțiunilor oculare nu sunt foarte evidente, mai ales în stadiu incipient, iar părinții trebuie să ia măsuri pentru corectarea acestora încă de la primele semnale transmise de către copii.
Care pot fi simptomele unor probleme de vedere?
- dureri frecvente de cap
- incomodarea luminii
- apropierea cărții atunci când citește sau aplecarea către caiet atunci când scrie
- clipire excesivă și frecarea ochilor în mod constant
- lăcrimarea excesivă
- concentrare diminuată și rezultate slabe la școală
Dacă aceste semnale sunt emise de către copilul tău, este necesar să-l supui unui control oftalmologic ce presupune examinarea completă a ochiului și a anexelor sale, cu scopul de a depista orice tip de problemă ar putea exista.
Cel mai des întâlnit viciu de refracție în rândul celor mici este miopia, acesta constând în dificultatea distingerii obiectelor aflate la distanță.
Cauzele medicale pot fi:
- globul ocular este prea lung comparativ cu puterea de focalizare a corneei și a cristalinului
- corneea are o curbură prea mare față de lungimea ochiului, astfel încât lumina care pătrunde în ochi nu este focalizată corect, determinând vederea încețoșată.
Un alt viciu de refracție întâlnit la copii este hipermetropia, acesta având ca principală caracteristică vederea neclară atât la depărtare, cât și la apropiere, cauza fiind reprezentată de un deficit de convergență ce face ca imaginea obiectelor să se formeze în spatele retinei.
Copiii cu acest viciu de refracție nu au capacitatea de a focaliza obiectele aflate în proximitate sau în depărtare, din cauza unor modificări apărute la nivelul corneei și al cristalinului, ele depunând în mod constant un efort de acomodare pentru a reuși să focalizeze.
Cauzele medicale pot fi:
- corneea este ușor curbată
- cristalinul este împins în interiorul ochiului
- globul ocular are diametrul anteroposterior mic
Astigmatismul este și el un viciu de refracție întâlnit la copii, iar principalul simptom al acestuia este vederea neclară indiferent de distanța. Copiii care suferă de aceasta afecțiune oculară își solicită permanent ochii în încercarea de a percepe clar imaginile, acuzând adesea oboseală oculară și chiar sensibilitate la lumină.
Strabismul este o afecțiune oculară des întâlnită la copii și presupune incapacitatea ochilor de a focaliza aceeași imagine în același timp. Strabismul poate fi ereditar, însă uneori se dezvoltă în urma suprasolicitării vederii pentru compensarea altei afecțiuni oftalmologice, ca de exemplu hipermetropia.
Ambliopia, cunoscută și ca “ochiul leneș”, este o boală a sistemului vizual ce poate fi dezvoltată de către copii încă de la naștere și reprezintă scăderea acuității vizuale la unul sau chiar la ambii ochi.
Aceste probleme pot fi ținute sub control și chiar tratate dacă sunt depistate la timp, prin purtarea unor ochelari de vedere cu lentile special concepute pentru nevoile copilului tău. Ai grijă de sănătatea ochilor lui și adu-l periodic la un control oftalmologic. Te așteptăm în cabinetul nostru acreditat de optică pentru un consult specializat pentru că ochii cei mai frumoși sunt ochii sănătoși.