Cum arată istoria „întunecată” a ochelarilor de soare – de la împăratul Nero până în prezent
02/05/20164 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să cumperi ochelari online
09/05/2016Simptomele problemelor de vedere nu sunt foarte evidente, mai ales în stadiul incipient al afecțiunilor. Multe persoane ajung în cabinetul medicului oftalmolog mult mai târziu decât ar trebui. Este oarecum în firea umană să amânăm mereu o vizită la doctor, iar cum afecțiunile oculare nu dor, programarea la oftalmolog este mereu lăsată pentru altă dată.
Precum în cazul altor afecțiuni, bolile de vedere debutează cu semne discrete, pe care multora dintre noi ne este foarte ușor să le ignorăm. Cu cât acționăm mai devreme și începem să purtăm ochelarii de vedere recomandați de specialist, cu atât avem mai multe șanse să combatem degradarea vederii și chiar să o corectăm.
Iată care sunt semnele care îți spun că ai putea avea nevoie de ochelari:
Dureri de cap
Migrenele se număra printre primele simptome ale instalării problemelor de vedere. Ochii depun un efort mai mare, motiv pentru care apar și durerile de cap. Migrenele au în general mai multe cauze, însă dacă medicul generalist nu a descoperit nicio altă afecțiune în organism, este cazul să mergi și la medicul oftalmolog.
Deși migrenele provocate de afecțiunile oculare nu sunt foarte puternice, ele sunt în mod cert deranjante și ne afectează capacitatea de concentrare.
Amețeli și somnolență
Persoanele care au probleme cu vederea și își pun pentru prima data ochelarii potriviți au întotdeauna o surpriză de zile mari când văd cât de bine ar fi trebui de fapt să vadă până atunci. Este greu să realizezi că nu vezi bine în stadiul incipient la afecțiunii, motiv pentru care atenția la celelalte simptome este vitală.
Unele dintre acestea sunt amețelile și somnolența. Deși nu conștientizăm că acuitatea noastră vizuală a scăzut, organismul nostru se resimte și se comportă ca atare. Un prim semnal pe care îl dă corpul uman atunci când ceva nu este în regulă este senzația de somnolență. Tot efortul pe care îl depune pentru a compensa carența de vedere îl obosește, astfel încât el „cere” mai multă odihnă.
Clipit des și ochi obosiți
Atunci când te concentrezi și privești cu atenție ecranul calculatorului sau al televizorului, ai un mic episod în care clipesti mai des decât de obicei? Este un semn al problemelor de vedere și un indiciu că trebuie să-ți faci o programare la oftalmolog.
Un alt simptom al problemelor de vedere este și oboseala ochilor, usturimea și senzația de uscăciune. Orice disconfort la nivelul ochilor ar trebui tratat cu seriozitate, iar consultarea medicului este singura care ne ajută să ne păstrăm vederea în cea mai bună stare.
Reducerea acuității vizuale
Dacă deja începi să simți ca nu vezi bine, este aproape cert că ai nevoie de ochelari sau de lentile de contact. Afecțiunile oculare lăsate netratate nu fac decât să se agraveze, iar acuitatea vizuală scade galopant.
Dacă realizezi că sunt lucruri pe care înainte la observai de la o anumită distanță – subtitrarea la televizor, numerele de înmatriculare de la mașina din față – pe care acum nu le mai vezi la fel de clar ca înainte, iar conturul lor nu mai este la fel de bine definit, s-ar putea să ai nevoie de ochelari.
Alte semne ale scăderii acuității vizuale sunt:
- Ești nevoit să îndepărtezi cartea la lungimea brațului pentru a vedea clar scrisul.
- Este nevoie să citești de la o distanță mai mică decât de obicei.
- Stai foarte aproape de ecranul calculatorului atunci când lucrezi.
- Vezi încețoșat sau vezi pete întunecate.
- Obiectele aflate foarte aproape de ochii tăi nu au un contur clar.
Testează-ți privirea cu un clip video
Un clip video care combină o fotografie a lui Marilyn Monroe cu o imagine ce îl înfățișează pe Albert Einstein te poate ajuta să îți dai seama dacă ai nevoie de ochelari sau de lentile contact.
Dacă îl vezi pe faimosul fizician german, ai o vedere bună, în timp ce dacă o vezi pe diva americană Marilyn Monroe acuitatea ta vizuală este mai scăzută. Urmează instrucțiunile din clip pentru a-ți da seama dacă trebuie să-ți faci programare la oftalmolog.
Bineînțeles, acest clip nu poate înlocui o consultație din partea oftalmologului. Doar el îți poate testa ochii și îți poate face recomandarea cea mai potrivită pentru sănătatea ta.
Dacă ai constatat că trebuie să porți ochelari de vedere, trebuie să știi ca aceștia sunt niște accesorii foarte cool și la modă în prezent. În plus, poți găsi aici o mulțime de modele și în mod cert vei identifica perechea care te avantajează. Poți, de asemenea, să optezi pentru lentile de contact care îți oferă ocazia să afli cum ți-ar sta cu ochi albaștri sau verzi.
Tu ai vreunul dintre aceste simptome? Ce preferi, ochelarii sau lentilele de contact?