Lentile sferice vs. asferice: caracteristici și cui i se potrivește fiecare
23/06/2022Schimbări oculare odată cu înaintarea în vârstă: exemple și recomandări utile
23/06/2022Urmează să pleci în concediu la mare și încă nu știi ce să pui în bagaj? Descoperă care sunt obiectele esențiale pentru o vacanță la plajă fără griji, fie că mergi pe cont propriu, fie alături de copii. În plus, ți-am pregătit câteva sfaturi practice pentru împachetarea hainelor și organizarea bagajului.
Lista pentru vacanță și pregătirea valizei
Vacanța la mare ar trebui să fie relaxantă, așa că nu îți încărca bagajul cu prea multe haine sau obiecte. Verifică prognoza meteo și planifică încă de acasă ce vei purta în fiecare zi. Alege hainele și accesorii care să se potrivească între ele, astfel încât să le combini în moduri diferite și să creezi mai multe ținute.
Totodată, trebuie să ții cont de durata sejurului și de mijlocul de transport pe care îl vei folosi. În cazul unei escapade la mare, este de ajuns un rucsac încăpător sau un troler de mici dimensiuni. În acest fel, este mai ușor să călătorești cu trenul sau cu autobuzul. Când mergi cu mașina personală, bagajul poate fi mai voluminos.
Dacă drumul până la mare include zborul cu avionul, ia în considerare că fiecare bagaj în plus poate însemna un cost suplimentar. Pentru o vacanță de câteva zile, ia cu tine un rucsac sau o geantă și o valiză de mână. Acestea trebuie să încapă sub scaunul pasagerului din față și în spațiul de depozitare de deasupra capului.
Dacă îți planifici o călătorie mai lungă de o săptămână sau vrei să te întorci cu multe cumpărături, adaugă un bagaj de cală. De asemenea, verifică pe site-ul companiei aeriene ce produse ai voie să incluzi în valiză sau în rucsac și ce este interzis când zbori cu avionul.
Dacă vrei să te asiguri că nu uiți nimic important acasă, fă-ți o listă în care să notezi toate obiectele de care vei avea nevoie în călătorie. De asemenea, poți aduna într-un loc produsele care îți trebuie la mare, pe măsură ce le găsești prin casă.
Cu o seară înainte sau în dimineața plecării, verifică lista și bifează obiectele pe care le-ai pus în bagaj. Astfel, nu vei uita nimic și îți vei putea elibera mintea de o grijă în plus.
Obiecte esențiale pe care să le iei cu tine
Vacanța la mare se apropie și încă nu știi ce trebuie să pui în bagaj? Ți-am pregătit o listă cu obiectele esențiale pentru un concediu petrecut la plajă. Desigur, lista poate fi completată în funcție de nevoile tale.
1. Ochelari de soare
Primul lucru pe care îl iei în considerare este protejarea pielii, însă și ochii au nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ai grijă de vederea ta și adaugă în valiză ochelarii de soare preferați. Asigură-te că lentilele au un grad ridicat de protecție UV.
Mai mult, îți recomandăm perechile cu filtru de polarizare care să blocheze razele reflectate pe suprafața apei și să diminueze strălucirea puternică de la mare. Descoperă în acest articol care este diferența între ochelarii de soare polarizați și cei nepolarizați.
2. Protecție solară
Pielea ta necesită o îngrijire specială pe tot parcursul anului, însă cu atât mai mult pe durata concediului la mare. Pune în bagaj o cremă de protecție solară cu SPF adecvat tipului tău de piele. Aceasta trebuie reaplicată o dată la câteva ore, pentru un efect sporit.
De asemenea, poți folosi o cremă rezistentă la apă, dacă vrei să înoți în mare sau să stai în piscină. Aceasta trebuie reaplicată la o oră-două după contactul pielii cu apa. În plus, nu este indicat să stai la soare în intervalul orar 10-16, când acțiunea razelor UV este mai puternică.
3. Produse de îngrijire
Pe lista obiectelor esențiale din bagajul pentru vacanța la mare alături de crema cu protecție solară adaugă alte produse de îngrijire:
- periuță și pastă de dinți;
- antiperspirante;
- gelurile de duș, șamponul și balsamul sunt, adesea, disponibile la cazare, însă poți pune în valiză produsele tale preferate;
- spray sau loțiune după plajă;
- balsam de buze cu SPF;
- gel dezinfectant;
- soluție de curățare a ochelarilor de soare sau de vedere;
- spray împotriva țânțarilor și a insectelor;
- cosmetice – cremă hidratantă sau de calmare a pielii, demachiant sau gel de curățare, cremă pentru ochi etc.;
- produse de machiaj care nu încarcă pielea.
4. Articole vestimentare
Nu îngreuna bagajul cu prea multe haine, alege doar strictul necesar și planifică ținutele pe zile. Iată care sunt obiectele de care ai putea avea nevoie pentru o săptămână de vacanță:
- 3-4 costume de baie sau șorturi pentru plajă;
- 1-2 rochii de plajă pentru femei sau cămăși pentru bărbați;
- 3-4 tricouri sau bluze lejere;
- o rochie vaporoasă;
- 3-4 pantaloni scurți sau fuste;
- 1-2 perechi de pantaloni lungi;
- 1-2 cămăși casual sau elegante;
- un sacou sau un blazer;
- ținute pentru petreceri;
- nu uita de lenjeria intimă, de șosete și de pijamale.
5. Alte obiecte esențiale
Chiar dacă lista este destul de lungă, trebuie să găsești loc și pentru alte obiecte importante:
- încălțăminte – șlapi de plajă, sandale, încălțăminte sport, casual sau elegantă;
- accesorii – geantă de plajă, un rucsac, bijuterii, o eșarfă mare, o pălărie cu bor larg, o curea și, bineînțeles, ochelari de soare. Ți-am pregătit un articol separat cu ramele aflate în tendințe în 2022;
- telefon, tabletă, brățară sau ceas smart, încărcătoare, căști etc.;
- prosop de plajă, o carte, jocuri de societate;
- echipamente sportive – dacă preferi să faci mișcare în vacanță, nu uita hainele de sală, de alergat sau de scufundări, încălțămintea adecvată și ochelarii sport;
- medicamente sau obiecte de prim ajutor;
- acte și bilete;
- ține cont de vreme și, dacă este necesar, pune în bagaj o umbrelă sau o pelerină de ploaie.
Bagajul pentru mare atunci când vin și copiii
Vacanțele la mare alături de copii pot fi lipsite de griji, măcar parțial, dacă planifici totul în avans. Lasă-i pe cei mici să contribuie la realizarea listei și asigură-te că iei în calcul toate situațiile posibile. Te ajutăm cu idei:
- ochelari de soare pentru copii – alege o pereche adecvată vârstei, care să fie pe placul celui mic;
- protecție solară tip spray, rezistentă la apă;
- produse de îngrijire pentru copii – șampon special, periuță de dinți și pastă, șervețele uscate și umede, spray anti-insecte, scutece și produse pentru bebeluși, dacă este cazul etc.;
- costume de baie, pălării și un halat;
- adaugă câteva articole vestimentare în plus, în cazul în care copilul se murdărește mai des;
- încălțăminte lejeră;
- lenjerie intimă și ciorapi;
- medicamente, termometru, plasturi etc.;
- jucării pentru plajă, jocuri, cărți de colorat și de povești, plușuri etc.;
- o geantă pentru plajă încăpătoare;
- sticle de apă reutilizabile și gustări.
Sfaturi pentru împachetarea hainelor în bagaj
Dacă ai o valiză mare, lucrurile pot părea simple. Cu toate acestea, împachetarea hainelor în bagaj nu este tocmai ușoară. Iată câteva sfaturi practice pe care le poți pune în aplicare.
Împachetează articolele vestimentare cât mai compact. Ai grijă ca hainele împăturite să aibă dimensiuni similare. Pentru a limita formarea cutelor, poți rula obiectele de îmbrăcăminte care se șifonează mai ușor. De asemenea, îți recomandăm să le așezi vertical, nu în teancuri orizontale. Astfel, poți vedea unde se află fiecare articol, fără a răscoli în valiză.
Un alt truc este folosirea genților organizatoare pentru călătorie. Mai exact, fiecare compartiment conține o anumită categorie de produse, ceea ce îți permite să găsești mult mai ușor obiectele de care ai nevoie. În plus, folosește buzunarele valizei pentru a împărți eficient conținutul acesteia.
Obiectele fragile, precum ochelarii de vedere sau de soare, trebuie protejate în tocuri speciale. Nu trebuie să îți faci griji că rama se va rupe sau că lentilele se vor zgâria. Îți reamintim că poți opta pentru ochelari de soare cu dioptrii, astfel încât să te bucuri de o vedere optimă și de protecție UV sporită.
Află mai multe în următorul articol: ce sunt ochelarii de soare cu dioptrii, ce avantaje îți oferă și cum comanzi o pereche.
În același timp, pune cosmeticele și produsele de îngrijire fie într-un portfard, fie într-o geantă separată. Obiectele de mici dimensiuni, precum bijuteriile, pot fi organizate în pungi speciale sau în săculeți. Totodată, asigură-te că actele de care ai nevoie sunt la îndemână, în portofel sau în borsetă.
Folosește cu atenție fiecare spațiu din bagaj. Spre exemplu, în interiorul pălăriei sau al pantofilor poți așeza șosete. De asemenea, geanta poate fi umplută cu articole vestimentare înainte de a fi pusă în valiză, pentru a-și păstra forma cât mai bine.
Planifică din timp bagajul pentru vacanța la mare. Pregătește o listă cu obiectele necesare și nu uita ochelarii de soare, crema cu SPF și actele. Acum, trebuie doar să-ți faci valiza și să te bucuri de concediu alături de prieteni sau de familie.