Stilurile vestimentare: cum îți alegi ochelarii în funcție de ele
02/05/2023Top ochelari de soare 2023 pentru bărbați
03/05/2023Când sunt atât de multe tipuri de lentile disponibile în magazinele de optică, poate fi copleșitor să cauți și să alegi un produs care se potrivește tuturor nevoilor tale. Tocmai din acest motiv, am pregătit un articol cu informații utile, explicații pe înțelesul oricui și sfaturi care să îți ușureze procesul de selecție și achiziționare.
Tipuri de lentile de contact în funcție de utilizare
Primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este dacă ai nevoie de lentile care să-ți corecteze probleme de vedere, să-ți modifice temporar culoarea ochilor sau care să îndeplinească ambele roluri. Iată mai multe detalii despre fiecare tip de produs.
Lentile de contact cu dioptrii
Vrei să scapi de ochelarii de vedere? Lentilele de contact sunt o alternativă eficientă pentru corectarea viciilor de refracție sau a prezbiopiei. Pentru comandarea acestora, trebuie să cunoști dioptriile, raza de curbură și diametrul. Dacă ai astigmatism, vei avea nevoie și de valorile pentru cilindru și axă. Astfel, ai de ales între:
- lentile de contact monofocale pentru miopie sau hipermetropie;
- lentile de contact multifocale pentru prezbiopie;
- lentile de contact torice pentru astigmatism;
Lentile de contact cu rol cosmetic
Poți purta lentile de contact chiar dacă nu ai nevoie de corectarea problemelor de vedere. Acestea sunt colorate, nu au dioptrii și au rolul de a intensifica nuanța naturală a ochilor sau de a o schimba complet – spre exemplu, din căprui în albastru.
Mai mult, ai la dispoziție lentile de contact colorate deosebit și care pot completa un costum de Halloween, o ținută pentru o petrecere tematică sau pentru o ședință foto inedită. Au culori puternice și neobișnuite, cum ar fi roșu, violet și galben. De asemenea, găsești modele de tip ochi de pisică, lup sau anaconda, cu pete de sânge etc.
Lentile de contact colorate cu dioptrii
Dacă vrei o pereche care să te ajute să vezi mai bine și, în același timp, să aibă rol cosmetic, alege lentile de contact colorate cu dioptrii. Pentru purtarea de zi cu zi, îți recomandăm să optezi pentru nuanțe discrete. În schimb, pentru evenimente speciale, găsești numeroase modele care să atragă atenția și admirația celor din jur.
Cum alegi lentilele în funcție de perioada de utilizare?
Este mai convenabil să achiziționezi lentile de contact cu utilizare unică sau cu purtare îndelungată? Află prin ce se deosebesc acestea și ce avantaje și dezavantaje are fiecare tip.
Lentile de contact de unică folosință
Dacă alegi lentile cu înlocuire zilnică (1-Day), este bine să știi că acestea pot fi utilizate cel mult 8, 10 sau 12 ore, în funcție de specificațiile producătorului, după care se aruncă, fiecare lentilă fiind ambalată individual și gata de aplicare. Sunt recomandate în special când:
- vrei să înlocuiești ochelarii de vedere, la o petrecere și în alte ocazii când preferi un look natural sau rama nu se potrivește cu ținuta;
- ai un program aglomerat și nu ai timp să te ocupi de curățarea și hidratarea corespunzătoare a lentilelor.
Lentile de contact săptămânale
Pot fi purtate cel mult șapte zile, după care trebuie înlocuite cu o pereche nouă. Acestea trebuie curățate cu soluție specială înainte și după fiecare aplicare. De asemenea, se vor păstra într-un recipient numit lens case. Costul per purtare poate fi mai avantajos decât pentru modelele de unică folosință.
Lentile de contact bilunare, lunare sau trimestriale
Acestea pot fi cu purtare zilnică sau extinsă. Vom clarifica mai jos în articol care sunt caracteristicile fiecăreia.
Lentilele de contact cu dioptrii lunare pot fi folosite cel mult 30 de zile, cele bilunare – maximum 14 zile, iar cele trimestriale – până la 90 de zile. Costul, de cele mai multe ori, este scăzut, raportat la numărul de utilizări.
Totodată, un alt avantaj al acestor produse este faptul că folosești mai puține perechi de lentile și nu produci atât de multe deșeuri precum în cazul celor cu utilizare unică. Totuși, trebuie să acorzi o atenție deosebită igienizării lentilelor, deoarece sunt predispuse la acumularea depunerilor de proteine și impurități.
Lentile de contact anuale
Pe piață, sunt disponibile chiar și lentile de contact ce pot fi purtate până la 365 de zile. În general, acestea sunt colorate și se poartă ocazional în interval de cel mult 1 an sau au proprietăți aparte: dioptrii extreme, anumite specificații etc.
Ce lentile de contact poți alege în funcție de modul de purtare?
Fie că alegi lentile de contact colorate cu sau fără dioptrii, fie că ai nevoie de perechi simple, doar cu scop de corectare a vederii, trebuie să iei în calcul modul de purtare. În afară de cele de unică folosință, putem vorbi despre produse cu utilizare zilnică sau continuă.
Lentile de contact cu purtare zilnică
Dacă alegi lentile de contact zilnice, este recomandat să le porți cel mult 10-12 ore. După ce le clătești cu soluție de curățare, trebuie să le ții în lens case, acoperite de lichidul special. Astfel, le rehidratezi și elimini impuritățile, iar a doua zi te poți bucura de un confort ocular optim.
Lentile de contact cu purtare continuă
Dacă vrei să porți o pereche în mod continuu, atât ziua, cât și noaptea, optează pentru lentile de contact cu dioptrii permanente sau colorate cu utilizare extinsă. Acestea pot fi folosite, de multe ori, pentru o perioadă de până la 30 de zile.
Totuși, este recomandat să le porți doar ocazional mai mult de 12 ore și să le igienizezi și să le rehidratezi cât mai des cu soluție specială. În acest fel, nu riști acumularea de proteine și impurități, disconfort sau iritații la nivelul ochilor.
Tipuri de lentile în funcție de material
Când alegi lentilele de contact, este important să ții cont de conținutul de apă al acestora, de capacitatea de a transmite oxigenul spre cornee și de predispunerea la acumularea depozitelor de proteine.
- lentile de contact moi – sunt mai confortabile și indicate mai ales persoanelor cu ochi uscați;
- lentile de contact rigide – pentru perechile dure gaz permeabile poate fi necesară o perioadă mai lungă de adaptare, însă acestea sunt mai durabile;
- lentile de contact mixte.
Te invităm să descoperi care sunt diferențele dintre lentilele de contact din hidrogel și cele din silicon hidrogel și pe care să le alegi în funcție de așteptările tale.
Cum alegi cele mai bune lentile de contact?
Înainte de a comanda prima dată lentile de contact, te așteptăm într-unul dintre showroomurile Lensa pentru un consult optometric gratuit. În urma acestuia, vei primi o rețetă cu toate valorile necesare. Mai mult, specialiștii noștri te pot ajuta să alegi produsul potrivit pentru tine, în funcție de:
- afecțiunea oculară – miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie;
- stil de viață și preferințe – purtare unică, zilnică sau extinsă;
- scop – corecție, cosmetic, sau ambele.
Cât costă lentilele de contact cu dioptrii?
Pe Lensa.ro, poți achiziționa lentile de contact la prețuri avantajoase, de la 45-50 de lei. Mai mult, colaborăm cu producători de renume mondial, cum ar fi: Alcon, Bausch&Lomb, Cooper Vision, Eyelove, Johnson&Johnson, Phantasee și ZenVu. Ține cont de numărul de perechi din cutie, de raportul cost-calitate și de avantajele oferite, astfel încât să alegi cea mai bună opțiune pentru nevoile și așteptările tale.
Te așteptăm în showroomurile Lensa din toată țara pentru testarea gratuită a vederii și sfaturi pentru alegerea lentilelor de contact! De asemenea, intră pe site-ul nostru pentru a descoperi întreaga ofertă de produse de optică.