Machiajul sporește încrederea de sine și îți oferă posibilitatea de a accentua trăsăturile feței care îți plac cel mai mult. Când vrei să-ți intensifici privirea și să atragi atenția asupra ochilor nu trebuie să neglijezi sănătatea oculară. Descoperă o serie de sfaturi și recomandări pentru aplicarea în siguranță a produselor de make-up!
Tu îți pui lentilele de contact înainte sau după ce folosești produse de make-up? Dacă alegi să le aplici abia după ce ai finalizat machiajul ochilor, acestea se pot murdări sau deteriora ușor. Totodată, reziduurile rămase pe degete sau particulele nefixate pe gene sau pleoape pot ajunge pe suprafața oculară și provoca iritații, disconfort sau alte probleme.
Astfel, este recomandat să îți pui lentilele de contact înainte de aplicarea machiajului. Asigură-te că degetele tale sunt curate și uscate, fără urme de make-up, scame sau alte impurități. Înainte de a te demachia, îndepărtează lentilele de la ochi, tot cu mâinile igienizate. Dacă sunt cu utilizare zilnică sau extinsă, dezinfectează lentilele cu soluție specială și păstrează-le peste noapte în recipientul lor, pentru rehidratare.
Dacă porți lentile de contact, evită să aplici farduri, pudră de fixare sau alte produse de make-up prăfoase în zona ochilor. De asemenea, sclipiciul pentru pleoape este în continuare în topul preferințelor pentru evenimente, ședințe foto sau alte situații speciale. Folosirea acestuia, însă, este problematică și poate provoca iritații și roșeață, dacă ajunge pe suprafața oculară.
Chiar dacă nu utilizezi lentile de contact, ai grijă când aplici produse de make-up cu o consistență prăfoasă. În cazul în care îți intră în ochi, clătește imediat zona cu apă din abundență. În același timp, nu folosi o cantitate prea mare, în încercarea de a crea un machiaj intens, potrivit când porți ochelari de vedere. Alege, în schimb, farduri cremoase și pigmentate.
Nu aplica niciodată mascara, eyeliner sau alte produse de machiaj pe linia ochiului, adică pe zona în care pleoapele iau contact cu suprafața oculară, pentru a nu bloca glandele meibomiene. Acestea sunt mici glande sebacee și au un rol important în împiedicarea evaporării lacrimilor și prevenirea apariției de ochi uscat.
Dacă vrei să obții un efect intens și deosebit, optează pentru lentile de contact colorate. Iată alte sfaturi utile pe care să le iei în considerare:
Genele false trebuie aplicate doar cu adeziv special și cu mare atenție, pentru a nu provoca infecții și zgârierea corneei. Dacă porți lentile de contact, pune-le abia după ce lipiciul s-a uscat complet. Totuși, este indicat să optezi pentru mascara și să ai grijă la modul de utilizare, iar genele false să fie folosite ocazional și manevrate de o persoană specializată.
În situațiile neplăcute în care te confrunți cu probleme oculare din cauza genelor false, programează-te în cel mai scurt timp la o consultație de specialitate. Nu trage de pleoape și nu folosi obiecte ascuțite pentru a îndepărta banda de gene false. În plus, optometristul te poate ajuta și cu alte sfaturi pentru aplicarea corectă și îngrijirea lentilelor de contact, despre igiena oculară și obiceiuri benefice pentru vedere.
Produsele de make-up pot agrava simptomele uscăciunii oculare. Dacă ai o predispoziție spre sindromul ochilor uscați, folosește picături oftalmice cu 30 de minute înainte de aplicarea machiajului, evită fardurile prăfoase și mascara în cantitate mare.
La finalul zilei, îndepărtează machiajul din jurul ochilor cu soluții delicate, dar eficiente. Ai grijă să nu rămână urme de make-up, care să intre în ochi în timpul nopții și să cauzeze iritații, roșeață, usturimi, lăcrimare excesivă sau orice alt disconfort.
Ochii tăi sunt roșii sau iritați? Nu îi machia până când disconfortul nu se ameliorează sau nu descoperi cauza și remediezi problema! Mai mult, îți recomandăm să nu folosești produse de make-up zilnic:
Obișnuiești să faci schimb de pensule, produse de make-up și accesorii cu cea mai bună prietenă, sora, mama, colega de apartament sau cu alte persoane? Riști să răspândești bacterii, care vor duce la probleme oculare. Flora bacteriană normală diferă de la om la om și este nerecomandat să utilizezi în comun orice tip de cosmetice.
Dacă vrei să încerci un produs împreună cu altcineva, asigură-te că acesta este neutilizat încă și că folosiți aplicatoare diferite, igienizate. Cu toate acestea, îți recomandăm să îți creezi propria trusă de machiaj, pentru a menține sănătatea ochilor tăi.
Chiar dacă îți place un produs de make-up foarte mult și conținutul său nu este consumat complet, acesta trebuie aruncat după o anumită perioadă de la deschidere: 3, 6, 12 sau 24 de luni, în general. În caz contrar, crește riscul de a face probleme dermatologice sau oculare.
Nu confunda perioada de utilizare a produsului după deschidere cu data de expirare! Acesta poate fi încă în termenul de valabilitate, precizat pe ambalaj, în momentul în care nu mai este sigur pentru aplicarea pe piele, din cauză că au trecut cele 3, 6, 12 sau 24 de luni de când a fost deschis.
Când te confrunți cu o infecție oculară sau cu inflamații precum conjunctivita, ia o pauză de la utilizarea machiajelor, în special în jurul ochilor. Totodată, este indicat să înlocuiești toate produsele de make-up utilizate în perioada dinainte de infectare, pentru că bacteriile se pot dezvolta ușor în recipientele acestora.
Astfel, după ce tratezi problema și refolosești produsele de machiaj, ochii se pot reinfecta. Dezinfectează foarte bine pensulele și accesoriile de make-up și utilizează alte cosmetice. De asemenea, încearcă produsele noi pe rând, pentru a observa eventuale reacții alergice.
Alege întotdeauna produse de make-up de la branduri consacrate, testate și sigure pentru utilizare. Poți opta pentru game speciale pentru pielea sensibilă din jurul ochilor, hipoalergenice, fără parfumuri și alte substanțe iritante pentru zona oculară.
Machiajul ochilor nu este întotdeauna simplu de îndepărtat, mai ales dacă folosești produse pigmentate și rezistente. Șterge cu mișcări blânde urmele de make-up, pentru a nu înroși și irita zona sau pentru a nu afecta genele. Ai grijă să nu rămână reziduuri, în special pe linia apei, care pot intra ulterior în ochi.
Nu sări niciodată peste acest pas înainte de somn, pentru că poți avea diverse probleme, cum ar fi: roșeață la nivelul pleoapei, inflamații și infecții sau chiar afectarea corneei, din cauza frecării dintre particulele de make-up și suprafața oculară.
Asigură-te că folosești corect produsele de machiaj și că acestea sunt de calitate, indiferent că alegi un machiaj pentru a scoate în evidență fie ochii mici, fie cei mari sau pentru a le intensifica culoarea.