Ai ochii verzi sau ți-ai dori să îți schimbi temporar culoarea naturală cu o nuanță verzuie? Află 5 lucruri interesante despre această culoare a ochilor și descoperă o modalitate simplă și sigură de a-ți modifica nuanța irisului.
În jur de 2% din populația lumii are ochi verzi naturali, iar cele mai multe persoane sunt din Irlanda, Scoția sau nordul Europei. Prin comparație, între 55 și 79% dintre oameni au ochi căprui. Chiar dacă ochii verzi sunt foarte rari, nu îți face griji! Oricine își poate schimba culoarea irisului cu ajutorul lentilelor de contact colorate.
Melanina este un pigment maroniu care dă culoare ochilor, pielii și părului. În cazul ochilor verzi, cantitatea prezentă în iris este foarte mică. Culoarea verde este o combinație între lipocrom, un pigment galben, și nuanța albăstruie dată de dispersia Rayleigh. Află mai multe despre ce determină culoarea ochilor și cum poate fi schimbată.
Dacă ai auzit că nuanța ochilor se poate schimba în mod natural și aveai dubii în această privință, trebuie să afli că este oarecum adevărat. Datorită cantității reduse de melanină, mai multă lumină dispersează. În funcție de cum se modifică vremea și lumina, culoarea ochilor pare că este diferită.
Totuși, nuanța irisului nu se poate schimba în funcție de starea persoanei și nici nu afectează personalitatea. Nu sunt studii care să confirme că anumite trăsături și comportamente sunt asociate sau specifice oamenilor cu ochi verzi.
Rolul melaninei nu este doar de a da culoare irisului, ci și de a oferi protecție împotriva razelor ultraviolete. Din cauză că ochii verzi conțin o cantitate mică de melanină, trebuie protejați cu mai multă atenție cu ajutorul ochelarilor de soare de calitate, cu filtru 100% UV.
Chiar dacă părinții nu au ochi verzi, copilul poate avea această culoare a irisului: s-au identificat 16 gene care influențează nuanța ochilor. În plus, mulți dintre bebeluși se nasc cu ochi albaștri, iar în jurul vârstei de 6 luni sau mai târziu nuanța se poate modifica în verde.
Indiferent de culoarea naturală a ochilor tăi, o poți modifica temporar cu lentile de contact colorate, cu sau fără dioptrii. Pe Lensa.ro găsești mai multe tipuri de produse, în funcție de perioada de purtare: lentile colorate de unică folosință (o singură utilizare), cu 5/30/185 și 365 de zile (utilizare zilnică sau ocazională).
Lentilele de contact colorate fără dioptrii au doar scop estetic: te ajută să îți schimbi culoare ochilor, fără a influența modul în care vezi. Totuși, trebuie să menționăm că cele cu un grad mare de opacitate și cu o nuanță închisă lasă mai puțină lumină să treacă spre ochi. Dacă te-ai decis să îți modifici nuanța irisului, poți alege între:
Dacă nu vezi clar de aproape sau la depărtare, dar vrei să beneficiezi de avantajele lentilelor de contact colorate, optează pentru un model cu dioptrii: verde, albastru, gri, violet, căprui, negru și multe altele. În cazul lentilelor de contact cu dioptrii, ai de ales între:
Atât lentilele colorate cu dioptrii, cât și cele doar cu scop estetic trebuie aplicate și curățate cu atenție. Ține cont de tipul produsului și nu depăși perioada recomandată de purtare. Nu poți dormi cu lentilele de contact cu utilizare unică sau zilnică. Dacă îți dorești să păstrezi lentilele în timpul somnului, optează pentru o pereche cu purtare continuă.
Modul de igienizare și de aplicare a lentilelor de contact este, de asemenea, foarte important pentru menținerea unei vederi sănătoase și a unui confort ocular sporit:
Ochii verzi sunt deosebiți și, chiar dacă sunt foarte rari, oricine își poate modifica nuanța irisului într-una verzuie cu ajutorul lentilelor de contact colorate. Mergi la un consult optometric de rutină înainte de a purta lentile de contact colorate cu sau fără dioptrii și respectă recomandările specialistului.