Refractia este schimbarea directiei de propagare a unei unde din cauza schimbarii vitezei de propagare, cel mai adesea la interfata dintre doua medii. Acest lucru se poate observa atunci cand aceasta trece dintr-un mediu transparent – sticla, apa, aer – in altul. In optica, pentru studiul refractiei se foloseste notiunea de indice de refractie, aceasta fiind direct legata de viteza de propagare. Lentilele optice se bazeaza pe fenomenul de refractie pentru a schimba directia razelor de lumina.

Indicii de refractie sunt factori determinanti ai grosimii lentilelor de vedere si reprezinta un factor important in realizarea ochelarilor de vedere. In cazul aceleiasi dioptrii, cu cat indicele de refractie este mai mare, cu atat lentila este mai subtire si mai putin curbata.

Clasificarea indicilor de refractie ai lentilelor de vedere:

 1. indice standard de refractie: 1.48 – 1.54
 2. indice mediu de refractie: 1.54 – 1.64
 3. indice mare de refractie: 1.64 – 1.74
 4. indice de refractie superior: ≥ 1.74

Lentile fabricate din sticla organica:

 • Indice de refractie 1.5 – Plastic – Acesta este un material standard, folosit in general pentru dioptriile cuprinse intre -3 si +3. Lentilele pot fi acoperite cu un strat anti-zgarieturi, pentru durificare, si un tratament anti-reflex.
 • Indice de refractie 1.53 – Trivex – Acesta este unul dintre cele mai rezistente si usoare materiale, si totodata, una dintre cele mai bune alegeri in cazul ramelor pe surub sau capse.
 • Indice de refractie 1.59 – Policarbonat – Acest material se adreseaza celor ce sunt in cautarea unor ochelari de vedere usori si cu protectie 100% UV. Lentilele din policarbonat sunt moi si foarte rezistente la impact, fiind recomandata aplicarea unui tratament anti-reflex pentru corectarea aberatiilor cromatice.
 • Indice de refractie 1.6 – MR8 – Acesta este un material mai subtire decat plasticul si este folosit in general pentru dioptriile cuprinse intre -/+3.5 si -/+6.5. De asemenea, trebuie aplicat un tratament anti-reflex pentru maximizarea claritatii si a performantelor vizuale.
 • Indice de refractie 1.67 – MR10 – Acest material este potrivit pentru purtatorii de ochelari cu dioptrii mari, cuprinse intre -/+5 si -/+8. Este mult mai subtire decat plasticul si dispune de protectie 100% UV in stare naturala.
 • Indice de refractie 1.74 – MR174 – Aceste lentile sunt foarte eficiente in procesul de refractie a luminii, insa sufera de aberatii cromatice si chiar de distorsiuni sferice, in cazul diptriilor mari. Pentru maximizarea calitatii vederii purtatorului, toate aceste lentile dispun standard de tratament anti-reflex.

Lentile fabricate din sticla minerala:

 • Indice de refractie 1.5 – Recomandata in executarea ochelarilor de vedere cu dioptrii cuprinse intre -3 si +2.
 • Indice de refractie 1.6 – Aceasta lentila este mai usoara si mai subtire decat cea 1.5 si este folosita, in general, pentru dioptrii mici si medii.
 • Indice de refractie 1.7 – Aceste lentile sunt recomandate pentru dioptriile medii si mari.
 • Indice de refractie 1.8 – Aceste lentile sunt potrivite pentru miopie, oferind un aspect mai placut deoarece reduc inelele dioptrice din lentile.
 • Indice de refractie 1.9 – Aceste lentile sunt recomandate pentru miopia severa.

Programeaza-te la o consultatie specializata in cadrul cabinetului nostru acreditat de optica si alege-ti ochelarii de vedere care ti se potrivesc.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

2 Comments

  • Buna ziua,

   La -9,00 este recomandat 1.74 .
   Aberațiile sunt spre periferia lentilei.
   Pentru reducerea aberatiilor se poate merge pe design-ul lentilei asferice care au avantajul unui camp vizual mai mare, calitate optica marita
   iar lentilele sunt mai estetice, mai subtiri.

   O zi cat placuta!
   Georgiana

Leave A Reply