Prezbiopia apare odata cu inaintarea in varsta si este caracterizata prin faptul ca lentila ochiului (cristalinul) isi pierde din flexibilitate si devine mai putin elastica si mai tare. Din cauza acestui lucru, lentila nu mai poate focaliza la capacitatea ei maxima lumina care patrunde in ochi de la obiectele aflate la o distanta mica, redand efectul de vedere in ceata.

In mod normal, cristalinul este moale si flexibil, avand abilitatea de a-si schimba convexitatea si grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor situate la diferite distante, insa, odata cu inaintarea in varsta, aceste proprietati se pierd iar focalizarea lor nu mai este atat de precisa. Muschii ce sustin lentila ochiului se relaxeaza si se contracta in functie de distanta la care sunt situate obiectele, iar din momentul aparitiei prezbiopiei, desi muschii inca functioneaza, pierderea elasticitatii cristalinului duce la ingreunarea focalizarii.

In cazul prezbiopiei, imaginile nu mai sunt focalizate pe retina, ci in spatele retinei, acest lucru determinand o vedere neclara. Diagnosticarea acestui proces fiziologic de “imbatranire a cristalinului” se poate face in urma unei consultatii oftalmologice/optometrice standard in care se testeaza capacitatea ochiului de acomodare prin schimbarea brusca a planului focusat, starea lentilelor vizuale si a muschilor oculomotori, acuitatea vizuala, dar si determinarea dioptriei necesare.

Prezbiopia poate fi corectata atat cu o pereche de ochelari de vedere, cat si cu lentile de contact. Daca nu ai mai purtat niciodata ochelari de vedere, corectia se va efectua cu ajutorul unor ochelari de vedere pentru apropiere. In cazul in care prezbiopia se suprapune la o persoana care este deja purtatoare de ochelari de vedere pentru hipermetropie, miopie sau astigmatism, corectia se poate face cu ajutorul unor lentile bifocale sau progresive, partea superioara a lentilor ajutand pentru vederea la distanta, iar partea inferioara a lentilelor ajutand pentru vederea de aproape.

Vederea de aproape se inrautateste in mod continuu in jurul varstei de 45-60 de ani, ochii pierzandu-si capacitatea de acomodare si necesitand schimbarea dioptriilor lentilelor aplicate ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact.

Inainte de a lua o masura de corectie, este necesara o consultatie oftalmologica/optometrica pentru determinarea exacta a dioptriilor si pentru alegerea corecta a modalitatii de corectie. Vino la Lensa si beneficiezi de consultanta specializata si o gama larga de produse din care il poti alege pe cel perfect pentru tine.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply