Lumina vizibila pentru ochiul uman este mai complexa decat ai crede.

In fiecare clipa a zilei, atunci cand te plimbi prin lumina soarelui, cand aprinzi lumina in interiorul casei sau cand pornesti telefonul si calculatorul, ochii tai sunt expusi la o mare varietate de raze de lumina, unele dintre ele invizibile.

Cele mai multe persoane sunt constiente ca soarele emite raze vizibile de lumina, dar si raze ultraviolete care usuca sau chiar ard pielea. Insa putini oameni cunosc ca lumina vizibila pe care soarele o emana contine o serie intreaga de raze luminoase de diferite culori, care au cantitati diferite de energie.

Ce este lumina albastra

Lumina soarelui este formata din raze rosii, portocalii, verzi si albastre in foarte multe nuante, care depind de energia si de lungimea de unda a radiatiilor electromagnetice. Impreuna, aceste spectru de raze creeaza ceea ce numim „lumina alba” sau „lumina soarelui”.

Fara sa intram in teorii complicate de fizica, exista o relatie invers proportionala intre lungimea de unda a razelor de lumina si cantitatea de energie pe care acestea o contin. Razele de lumina care au lungimi de unda relativ mari contin mai putina energie, iar cele cu lungimi de unda scurte au mai multa energie.

Razele de la capatul rosu al spectrului luminii vizibile au lungimi de unda mai mari si, prin urmare, mai putina energie. Razele de la capatul albastru al spectrului au lungimi de unda mai scurte si mai multa energie.

De la albastru la ultraviolet

Razele de lumina albastra, care au cele mai scurte lungimi de unda si cea mai mare energie sunt numite, uneori, raze albastre-violet sau „lumina violeta”. Acesta este si motivul pentru care razele electromagnetice invizibile aflate „mai jos” de razele albastre sunt numite „raze ultraviolete”.

Razele ultraviolete au o energie mai mare decat razele vizibile, ceea ce le face capabile sa produca modificari la nivelul pielii, care genereaza aparitia bronzului. In plus, aparatele din saloanele de bronzare emit o cantitate controlata de raze ultraviolete pentru bronzarea pielii clientilor care merg „la solar”.

Insa o expunere prea mare la razele ultraviolete genereaza arsuri de piele si poate duce la aparitia cancerului. Totodata, aceste raze pot afecta grav ochii persoanelor expuse de aceea se recomanda purtarea ochelarilor de soare care ofera protectie fata de razele UV

Cu toate acestea, radiatiile ultraviolete, daca ajung la piele in cantitati moderate au si efecte benefice, precum ajutarea organismului sa produca o cantitate optima de vitamina D.

Ce lungimi de unda are lumina albastra

In general, cercetatorii considera ca spectrul luminii vizibile contine radiatii electromagnetice cu lungimi de unda cuprinse intre 380 nanometri (nm), la capatul albastru al spectrului, si 700 nm, la capatul rosu al spectrului.

Lumina albastra este definita ca fiind lumina vizibila cu lungimi de unda cuprinse intre 380 si 500 nm. Prin urmare, aproximativ o treime din lumina vizibila este considerata ca fiind albastra.

 

Foto: pexels.com

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.