Acuitatea vizuala reprezinta capacitatea ochiului de a distinge si a aprecia forma, dimensiunea dar si detaliile elementelor din imprejur, si se determina cu ajutorul optotipului (panou cu litere, cifre, semne sau desene). Aceasta se determina atat pentru aproape, cat si pentru distanta, pentru fiecare ochi in parte.

In secolul 19, oftalmologul de origine olandeza Herman Snellen a inventat tabelul ce ii poarta numele – Snellen – cu ajutorul caruia ne este testata vederea. Acesta reprezinta un tabel pe care se regasesc mai multe randuri de litere de diferite dimensiuni, ce masoara abilitatea de a vedea la departare. Cu cat reusesti sa citesti mai bine literele de pe ultimele randuri, cu atat vederea ta la distanta este una buna.

Acuitatea vizuala reprezinta informatia despre claritatea vederii, ce este in stransa legatura cu precizia focalizarii pe retina, sensibilitatea elementelor nervoase, dar si facultatea interpretativa a creierului. Aceasta poate fi caracterizata prin diferite moduri:

  1. Discriminarea vizuala spatiala
  • Minima perceptibila – determinarea dimensiunii minime a unui punct din spatiu ce poate fi perceput
  • Minima separabila – determinarea unghiului minim de separare dintre doua puncte luminoase din spatiu identificate ca fiind distincte
  1. Discriminarea vizuala luminoasa sau sensibilitatea la contrast reprezinta pragul minim vizibil, respectiv stralucirea minima a unei tinte care o distinge de fundal
  2. Temporala – durata minima intre doua stimulari pentru a putea fi percepute ca fiind separate

In cadrul unei consultatii, acuitatea vizuala este o masura cantitativa a abilitatii de a identifica simboluri negre pe un fond alb, la o anumita distanta standard, variind dimensiunea simbolurilor. Acuitatea este cea mai cunoscuta metoda clinica de masurare a functiei vizuale si este reprezentata de cea mai mica marime care poate fi identificata.

Persoanele care au o acuitate buna pot vedea o litera de 9 milimetri de la o distanta de 6 metri, aceasta fiind distanta la care se acomodeaza ochiul pentru toate intrebuintarile practice. O modalitate simpla de a-ti masura singur acuitatea vizuala, o reprezinta abilitatea de a distinge 2 puncte foarte apropiate. O persoana cu vederea buna, poate distinge 2 puncte cu distanta de 1 milimetru intre ele, de la 10 metri.

Semnale ale scaderii acuitatii vizuale:

  • tendinta de a indeparta cartea la citire
  • apropierea de ecranele digitale atunci cand lucrezi
  • vederea incetosata
  • lipsa conturului clar al obiectelor aflate foarte aproape

Tu cand ai fost ultima oara la un control oftalmologic? Ai grija de sanatatea ochilor tai si programeaza-te acum la o consultatie specializata in cadrul cabinetului acreditat de optica Lensa.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply