5 motive pentru a oferi lentile de contact colorate de Valentine’s Day
10/02/2017Lansare colectie ochelari de soare Polaroid sezon 2017
23/02/2017Una dintre micile plăceri ale sezonului rece este practicarea sporturilor de iarnă. Cel mai cunoscut este, fără îndoială, schiatul. Acest sport poate fi învățat și practicat la orice vârstă, de la copii foarte mici până la adulți trecuți de prima tinerețe. Pentru asta, ai nevoie de perechea perfectă de ochelari de schi.
La fel ca în orice sport, pentru desfășurarea lui în condiții optime este nevoie de un echipament care să asigure confortul și siguranța celui care îl practică. Pe lângă underwear, costum, căciulă/cască, clăpari și bețe, un element foarte important al echipamentului sunt ochelarii de schi. Scopul lor este de a proteja ochii de reflexiile puternice ale zăpezii, dar și de alte condiții meteorologice cum ar fi ninsoarea, ceața și norii.
Ochelarii de schi sunt de mai multe tipuri, iar atunci când îi achiziționezi, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, cum ar fi forma, culoarea și tipul lentilei, ventilarea, rama ochelarilor, over the glasses, oversized și factorul de protecție UV. În continuare îți vom prezenta detaliat caracteristicile ochelarilor pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită pentru tine.
Tipuri de lentile
Lentilele schimbabile sunt ideale pentru persoanele care schiază foarte des, având astfel o posibilitate rapidă și ușoară de a le înlocui. Ochelarii cu acest tip de lentile pot fi puțin mai scumpi, însă sunt foarte avantajoși, iar această investiție va fi profitabilă pe termen lung.
Lentilele ionizate (efect de oglindă) ajută la o filtrare mai buna a luminii și reduce factorul de strălucire al zăpezii, asigurând astfel o vizibilitate mai bună asupra pârtiei.
Lentilele polarizate au principala caracteristică de a diminua intensitatea luminii și eliminarea reflexiilor zapezii, reducând astfel obosirea ochilor și efectul de orbire. Acestea filtrează lumina reflectată pe suprafețele plane și permit doar trecerea razelor de lumină polarizate vertical, lucru ce oferă ochiului o imagine mai clară și fără strălucire. De obicei, aceste lentile se găsesc la ochelarii de culoare gri, maro și verde.
Lentilele duble creează o barieră termică ce reduce în mod semnificativ riscul de aburire și reflectă o parte din surplusul razelor de soare.
Lentilele fotocromatice sunt extrem de versatile și au ca principală caracteristică adaptarea la condițiile schimbătoare de luminozitate, în funcție de intensitatea radiațiilor UV. Acestea se deschid la culoare în condiții de lumină puternică și se închid atunci când luminozitatea este scăzută sau este o vreme mohorâtă.
Forma lentilelor
Lentilele cilindrice sunt curbate în laterale și oferă o performanță destul de bună însă au câteva minusuri atunci când vine vorba de vederea periferică și reducerea cantității de strălucire a zăpezii, însă cu o culoare aleasă corect, acest lucru poate fi reparat.
Lentilele sferice sunt curbate atât pe verticală, cât și pe orizontală, iar pe lângă designul foarte frumos, au și numeroase avantaje:
- o vedere periferică îmbunătățită ce acoperă o raza mai mare
- reduc reflexiile zăpezii, dar și deformarea imaginii
- datorită formei lor, ce le situează mai departe de față, permit aerului să aibă un flux mai bun, diminuând astfel riscul de aburire
Culoarea lentilelor
Chiar dacă majoritatea schiorilor își doresc să asorteze culoarea ochelarilor cu cea a echipamentului, nu acesta ar trebui să fie criteriul după care îți alegi nuanța lentilei. În termeni de specialitate, culoarea lentilei trebuie aleasă în funcție de VLT (Visible Light Transmission), acesta fiind exprimat în procente cuprinse între 0-100%, ce arată cantitatea de lumină care trece prin lentilă.
Culorile deschise ale lentilelor (roz, galben sau bleu) – lasă să treacă un procent destul de mare de lumină, cuprins între 60-90%. Acești ochelari sunt perfecți în zilele în care ninge, când e ceață sau când cerul este variabil spre noros.
Lentilele închise la culoare (negru, gri, auriu sau cele ionizate cu efect de oglindă) – au un VLT cuprins între 5-20% și sunt perfecte pentru zilele însorite și cu vizibilitate mare.
Ochelarii cu lentile ce au un VLT cuprins intre 20-60% sunt cei mai practici, aceștia oferind confort și vizibilitate într-o zi cu condiții meteorologice schimbătoare, ce variază de la nori la soare.
Factorul de protecție UV
Gradul de protecție împotriva razelor ultraviolete trebuie să fie cât mai mare, spre 100%. Deoarece intensitatea radiațiilor crește odată cu altitudinea, lentilele cu factor de protecție UV împiedică obosirea ochilor și distrugerea retinei.
Ramele ochelarilor
Rama ochelarilor de schi trebuie să fie confecționată dintr-un material moale care să le ofere acestora flexibilitate, să își păstreze forma și să nu devină rigidă la frig.
Rolul cel mai important al ramei este de a fi etanșă pentru a împiedica pătrunderea zăpezii atunci când ninge sau în cazul unei căzături. Aceasta este reglabilă și trebuie să fie foarte confortabilă deoarece intră în contact direct cu pielea. În comerț, aceasta se găsește în 3 dimensiuni: S (small), M (medium) si L (large).
- S – este o mărime creată pentru copii și adolescenți, dar și pentru persoane adulte cu o fizionomie mai mica a feței;
- M – este mărimea cea mai des întâlnită în rândul schiorilor;
- L – aceasta mărime este adresată persoanelor cu o construcție a feței mai mare sau celor ce își doresc să aibă mai mult spațiu între față și lentilă.
Over the Glasses (OTG)
Ochelarii over the glasses au fost creați special pentru persoanele cu probleme de vedere, aceștia având două canale ce permit ochelarilor de vedere să stea comod sub ochelarii de schi.
Oversized
Aceste modele de ochelari sunt mai mari și favorizează o vedere periferică foarte bună. Atunci când ești în mișcare pe pârtie este important să ai o vedere clară, chiar și pe lateral.
Ventilarea
Sistemul de ventilație este foarte important atunci când îți alegi ochelarii de schi, acesta contribuind la prevenirea aburirii lentilei. În timpul efortului depus de către schior, crește temperatura și gradul de umiditate pe partea interioară a ochelarilor, iar diferența de temperatură între aerul intern și cel extern se mărește.
Din acest motiv, umiditatea produsă se depune pe partea interioară a lentilei, neavând unde să se evapore din interiorul ochelarilor. Trebuie să acorzi atenție atunci când îți achiziționezi ochelarii, ca aceștia să fie compatibili cu cască pentru a nu acoperi aerisirile.
Alege ochelarii de schi potriviți de pe Lensa.ro, iar dacă echipamentul este pregatit, nu mai sta pe gânduri, pârtiile te așteaptă!