Mituri desființate despre lentilele de contact colorate
22/08/20166 mituri despre ochelarii de soare
29/08/2016Ochelarii de vedere sunt pentru mulți dintre noi accesorii indispensabile. Numărul persoanelor care au nevoie de ochelari a crescut foarte multe în ultimii ani și este în continua creștere, iar multitudinea modelelor, materialele de foarte bună calitate și foarte ușoare au făcut ca purtatul ochelarilor să fie mult mai comod în prezent decât era în trecut.
Cu toate că foarte multe persoane poartă ochelari de vedere, sunt o mulțime de lucruri interesante pe care nu multă lume le cunoaște despre aceste accesorii. Iată 10 dintre curiozitățile care ne-au atras atenția:
- Primul dispozitiv de corectare a vederii a fost inventat în urmă cu peste 1000 de ani. El era menit să-i ajute pe cei care nu puteau să vadă bine la depărtare și era, practic, o lupă de formă sferică. Lentilele subțiri pe care le avem acum la dispoziție erau foarte departe de lupa grea și rotundă pe care erau nevoiți să o folosească oamenii cu probleme de vedere în urma cu sute de ani.
- Deși privim lentilele de contact ca pe niște obiecte mai noi, lentilele care se așezau pe ochi au fost folosite mai întâi pentru corectarea vederii și nu ochelari cu lentile mari și rame. Documente găsite în Italia și care datează încă din secolul al XIII-lea vorbesc despre lentilele pe care oamenii le purtau în ochi pentru a vedea mai bine.
- Deși primele lentile purtate pe ochi datează încă din secolul al XIII-lea, lentilele de contact în formă modernă pe care o cunoaștem cu toții au fost realizate în 1949 și au devenit folosite la scară largă abia în anii `70.
- Primii ochelari de vedere au fost realizati undeva între 1285 și 1289 și erau meniți să ajute persoanele în vârstă să citească. Totuși, la vremea respectivă nu se inventaseră încă ramele, așa ca erau foarte incomozi. Spaniolii au fost cei care le-au adăugat panglici, așa încât să poată fi legați în jurul capului, însă ideea nu a fost foarte populară.
- Benjamin Franklin este inventatorul lentilelor bifocale. Cu toții îl știm drept unul dintre fondatorii Statelor Unite și inventatorul paratrăsnetului, însă el a fost și cel care a realizat primele lentile bifocale. Pentru că suferea și de miopie și de hipermetropie, el a găsit singur o modalitate pentru a-și ușura viața!
- Ții minte când părinții îți spuneau în copilărie că dacă probezi ochelarii lor sau ai bunicilor vei avea probleme cu vederea? În realitate, însă, ar trebui să porți permanent câteva săptămâni bune o pereche de ochelari cu dioptrii pentru ca ei să aibă un impact asupra sănătății ochilor.
- Acum știm deja foarte bine că o afecțiune oftalmologică nu poate fi remediată decât cu un tratament prescris de medic și cu ajutorul ochelarilor, însă cu câteva sute de ani în urmă oamenii considerau că dacă porți cercei din aur îți poți îmbunătăți acuitatea vizuală. Era una dintre superstițiile cele mai populare în rândul marinarilor, acesta fiind motivul pentru care adesea vedem marinari sau pirați în filme și desene animate purtând un cercel de aur într-una dintre urechi.
- Se spune că dacă citești fără o sursă de lumină puternică, ochii tăi ar putea avea de suferit. Este doar un mit! Dacă alegi să lecturezi o carte când nu ai parte de multă lumină ochii ți-ar putea obosi, însă acest lucru nu îți va afecta sănătatea ochilor.
- Studiile arată că circa 25% din populația planetei are nevoie de ochelari de vedere, iar o analiză recentă a evidențiat faptul că până în 2050 aproape 5 miliarde de persoane vor suferi de miopie, de șapte ori mai multe decât în anul 2000.
- Cele mai complexe organe din corpul uman sunt creierul și ochii. Mușchii externi care fac posibilă mișcarea globului ocular sunt considerați printre cei mai puternici mușchi din corpul uman, iar ochii sunt capabili să proceseze peste 36.000 de informații noi la fiecare oră.
Ochelarii de vedere moderni vin în zeci de forme și culori, iar cei care au nevoie de ei pot găsi cu ușurință o pereche care să îi avantajeze. Printre aceste perechi de ochelari de vedere cu siguranță vei găsi și tu o pereche de ochelari care să fie pe gustul tău. Tu cum alegi de obicei ochelarii de vedere?