Ochelarii de soare cu dioptrii sau heliomați: Principalele diferențe și ce alegi
24/08/2022Cum să ai grijă de ochelarii tăi în timp
24/08/2022Lentilele de contact, alături de ochelarii de vedere, sunt utilizate pentru a corecta anumite probleme oculare, precum miopia, hipermetropia și astigmatismul. Ai la dispoziție numeroase tipuri de produse, cu regim de purtare diferit, perioadă de acomodare mai scurtă sau mai îndelungată, cu un anumit design și cu dimensiuni variate, precum și din diverse materiale.
Astfel, în funcție de material, se disting două mari categorii: lentile de contact moi și rigide. Dacă ai ochi sensibili și uscați sau vrei să te bucuri de un confort ocular sporit, îți recomandăm lentile din materiale soft, flexibile, cum ar fi hidrogelul și silicon hidrogelul.
Iată ce înseamnă mai exact lentile de contact moi și cum se diferențiază de cele dure. În plus, descoperă caracteristicile, avantajele și dezavantajele lentilelor din hidrogel și ale celor din silicon hidrogel, astfel încât să faci o alegere cât mai bună pentru tine.
Ce sunt lentilele de contact moi?
Lentilele de contact soft sunt confecționate din materiale plastice moi, elastice. Acestea se pliază pe suprafața anterioară a ochiului și oferă un confort optim în timpul purtării. Când sunt hidratate cu soluție specială de întreținere, lentilele devin flexibile.
În același timp, lentilele moi sunt mult mai stabile pe suprafața ochiului și se mișcă mai puțin, ceea ce le face mai potrivite pentru practicarea sporturilor. Există șanse mai reduse ca lentila să cadă de la ochi. Mai mult, acest tip de lentilă nu este deranjant când clipești.
Lentile de contact moi vs. rigide
Spre deosebire de lentilele rigide, cele soft sunt mai confortabile și necesită o perioadă mai scurtă de adaptare. De asemenea, pot fi purtate de persoane cu ochi uscați, datorită conținutului crescut de apă și transmisibilității bune a oxigenului. Totuși, lentilele dure gaz permeabile sunt mai puțin predispuse la acumularea depozitelor de proteine și impurităților, astfel încât sunt mai durabile.
Lentilele de contact pot fi purtate atât de copiii de peste 8-9 ani, cât și de adulți, fără o limită de vârstă. Așadar, ți-am pregătit o listă cu 10 mituri, ca să decizi dacă lentilele sunt adecvate pentru tine. Pentru determinarea dioptriilor, recomandări și informații suplimentare, programează-te la un consult de specialitate gratuit.
Schimbarea temporară a culorii ochilor
Pe lângă scopul de corectare a viciilor de refracție, lentilele pot modifica nuanța irisului. Dacă îți dorești o intensificare a privirii sau, din contră, o schimbare radicală, poți purta lentile de contact colorate, cu sau fără dioptrii. Acestea au fie o nuanță discretă, asemănătoare ochilor tăi, fie o suprafață mai opacă și culori intense, cu diferite modele speciale, de tip Halloween.
În continuare, află care sunt diferențele și beneficiile lentilelor de contact moi din hidrogel și ale celor din silicon hidrogel. Compară cele două categorii de produse și alege varianta care ți se pare potrivită pentru tine. De asemenea, poți cere sfatul unui specialist.
Lentilele de contact din hidrogel
Printre primele alternative la lentilele de contact din plastic rigid au fost cele din hidrogel. Acestea pot corecta majoritatea viciilor de refracție, iar confortul este unul bun. Lentilele moi din hidrogel pot fi considerate standard și, de multe ori, sunt preferate în detrimentul celor dure.
Caracteristici
Au o consistență de gel și se adaptează formei ochiului. În acest fel, sunt mai comode decât lentilele din plastic dur. Mai mult, au un conținut mare de apă, care permite oxigenului să ajungă la ochi. Cât timp sunt hidratate, lentilele din hidrogel devin flexibile, însă își pierd din elasticitate odată cu evaporarea lichidului.
Avantaje
În mod natural, sunt compatibile cu ochiul uman și prezintă un risc scăzut de alergii față de alte tipuri de lentile. Acestea pot fi adecvate chiar și persoanelor cu ochi sensibili, iar costul este avantajos.
De asemenea, oferă un confort ocular optim, în special dacă respecți timpul de purtare recomandat, le igienizezi și le hidratezi cu atenție. Pentru a evita acumularea impurităților, poți alege lentilele de unică folosință, pe care trebuie le schimbi după fiecare utilizare.
Dezavantaje
Lentilele din hidrogel pot deveni inconfortabile după multe ore de purtare, din cauza pierderii treptate a conținutului de apă. Acestea sunt mai puțin flexibile spre finalul zilei și atrag mai multe impurități sau depozite de proteine. În comparație cu lentilele din silicon hidrogel, au o permeabilitate a oxigenului mai scăzută.
Lentilele de contact din silicon hidrogel
Tehnologia lentilelor de contact din silicon hidrogel este mai avansată, iar principalul avantaj este capacitatea excelentă de a transmite oxigen către cornee. Dacă lentila ar împiedica trecerea oxigenului către ochi, ar putea apărea iritații, uscăciune, durere, lăcrimare excesivă și vedere neclară.
Caracteristici
Datorită tehnologiei care combină permeabilitatea oxigenului și conținutul ridicat de apă, lentilele din silicon hidrogen permit trecerea unui debit de oxigen de până la 5 ori mai mare decât în cazul lentilelor moi. Mai mult, unele produse rămân hidratate o perioadă îndelungată, pentru a asigura o purtare confortabilă.
Avantaje
Lentilele de contact din silicon hidrogel au o permeabilitate a oxigenului superioară și limitează simptomele hipoxiei, precum vedere încețoșată, mâncărimi și iritații, producerea excesivă a lacrimilor și usturimi. Din acest motiv, acestea au o durabilitate extinsă și reprezintă o alegere potrivită pentru lentilele de contact cu purtare continuă.
Totuși, este indicat să cureți lentilele în fiecare zi și să le hidratezi peste noapte în soluție de igienizare, pentru a limita depunerile de proteine și lipide, precum și riscul de infecții oculare. Ocazional, poți folosi lentilele cu purtare extinsă și în timpul somnului.
Dezavantaje
Față de cele din hidrogel, costul pentru astfel de lentile poate fi puțin mai mare. Acestea nu sunt la fel de confortabile pentru persoanele cu ochi sensibili, însă reprezintă o variantă bună pentru ochi uscați. În unele cazuri, pot apărea reacții adverse la silicon. De asemenea, lentilele sunt mai susceptibile la depunerile de lipide.
Ce tip de lentile ți se potrivește?
Atât lentilele de contact din hidrogel, cât și cele din silicon hidrogel pot fi o alegere bună pentru tine. Dacă nu știi deocamdată ce tip de lentile ți s-ar potrivi cel mai bine, cere sfatul unui specialist și ține cont de următoarele aspecte:
- Pentru ochi sensibili sunt indicate lentilele din hidrogel, deoarece pot fi mai confortabile;
- Pentru ochi uscați sunt recomandate lentilele moi, indiferent de material, însă poți opta pentru cele din silicon hidrogel;
- Dacă preferi lentilele de unică folosință sau cele cu purtare zilnică (săptămânale și bilunare, spre exemplu), lentilele din hidrogel sunt excelente;
- Dacă ești în căutarea unor lentile cu purtare extinsă sau cu un regim de utilizare îndelungat, alege lentilele din silicon hidrogel.
În plus, pentru a asigura un confort ocular foarte bun și a limita formarea depozitelor pe suprafața lentilelor, acordă o atenție deosebită aplicării și igienizării acestora. Nu folosi apă, ci doar soluție specială pentru lentilele de contact. Manevrează lentilele cu mâinile curate și uscate. Mai mult, nu depăși timpul recomandat de purtare.
Mergi periodic la un consult de specialitate, pentru depistarea problemelor de vedere și determinarea dioptriilor corecte. Comandă de pe Lensa.ro lentilele de contact pentru miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie. Ia în considerare atât materialul, cât și timpul de utilizare, modul de purtare, dimensiunea și scopul folosirii.