Culoarea ochilor: Ce o determină și cum o poți schimba
03/06/2022Lentile sferice vs. asferice: caracteristici și cui i se potrivește fiecare
23/06/2022Clipitul este un reflex benefic pentru ochi. Are rolul de a împiedica pătrunderea impurităților și de a menține suprafața oculară curată și umezită. Acesta poate fi realizat fie automat de către organism, fie conștient. Bebelușii clipesc de două ori într-un minut, în timp ce adolescenții și adulții pot clipi, în mod normal, de 14-17 ori pe minut.
Totuși, clipitul excesiv apare când acest reflex se produce de mai multe ori de cât este considerat normal și poate avea numeroase cauze, însă rareori este determinat de afecțiuni grave. Iată care ar putea fi motivele apariției clipitului excesiv și cum ar putea fi tratat.
De ce apare clipitul excesiv la adulți și copii
Clipirea excesivă poate fi întâlnită mai des în rândul copiilor, însă îi afectează și pe adulți. Această condiție poate apărea ocazional, fără a reprezenta o problemă și dispare de la sine. Alteori, cauzele pot fi mai serioase și necesită consultul unui medic oftalmolog, precum și urmarea unui tratament. În continuare, îți prezentăm principalele motive care ar putea duce la clipitul des.
- Iritații și alergii
Clipitul ajută la distribuirea lacrimilor pe toată suprafața anterioară a globului ocular și împiedică ochiul să se usuce prea mult. Iritația provoacă disconfort și poate duce la clipirea excesivă, pentru a îndepărta sau a minimiza efectul deranjant al anumitor factori: fum, praf și alte particule din aer, poluare, vapori chimici, polen sau alți agenți alergeni.
De asemenea, senzația iritantă poată apărea din cauza: ochilor uscați, zgârieturilor fine sau a leziunilor oculare, inflamațiilor la nivelul conjunctivei, irisului și pleoapei, deviației genelor (trichiază) etc.
- Oboseală oculară și probleme de vedere
Oboseala oculară poate apărea în urma forțării ochilor și menținerea privirii pe un obiect aflat în apropiere pentru o perioadă prea îndelungată. Mijirea ochilor din cauza luminii prea strălucitoarea, cititul sau alte activități care necesită să privești de aproape pentru prea mult timp pot duce la clipirea excesivă.
În plus, oboseala oculară și clipitul des pot apărea dacă petreci mai multe ore în fața ecranelor dispozitivelor digitale. Descoperă în următorul articol care sunt efectele luminii albastre asupra vederii și de ce ar trebui să porți ochelari de protecție pentru calculator.
Afecțiunile oculare care pot duce de regulă la clipirea excesivă sunt: miopie (dificultăți de vedere la depărtare), hipermetropie (vedere neclară de aproape), prezbiopie (defect de refracție care apare odată cu înaintarea în vârstă și persoanele afectate nu văd bine de aproape), strabism (axele celor doi ochi nu sunt paralele, ceea ce determină ca privirea să fie nealiniată).
- Stres, anxietate sau tic nervos
Expunerea la o situație stresantă poate determina oboseală oculară și apariția unui grad ridicat de sensibilitate la lumină. În plus, starea de anxietate sau oboseală pot da simptome asemănătoare și cauzează clipirea excesivă. Aceasta poate fi determinată și de o obișnuință sau un tic nervos.
- Alte cauze
Clipitul des poate apărea și din cauze neurologice, precum scleroză multiplă, boala Wilson, sindromul Tourette sau distonie oculară (contracții involuntare). Rareori clipitul excesiv este dat de o afecțiune gravă neurologică și, în aceste cazuri, ar fi însoțit de alte manifestări specifice.
Soluții pentru clipitul excesiv
Când clipitul excesiv devine deranjant, ar trebui să te programezi la un consult de specialitate. Medicul oftalmolog îți examinează ochii pentru a observa cum sunt aliniați și dacă se mișcă în mod normal, verifică dacă există zgârieturi pe suprafața globului ocular și dacă prezinți vicii de refracție (miopie, hipermetropie ș.a.).
Dacă acesta consideră că problema nu este oftalmologică, îți poate recomanda să consulți un alt doctor, cum ar fi un neurolog sau un psiholog, pentru teste suplimentare.
De cele mai multe ori, clipitul des poate trece de la sine și nu necesită urmarea unui tratament. Totuși, uneori este indicat să rezolvi problema care duce la apariția clipirii excesive. Iată care pot fi câteva dintre soluțiile adecvate.
- Picături sau medicamente pentru iritații
Pentru a elimina cauzele iritațiilor, medicul îți poate indica utilizarea de picături, comprese și medicamente pentru alergii. În cazul trichiazei (deviației genelor), este nevoie de eliminarea genelor crescute greșit. De asemenea, este recomandată evitarea agenților iritanți (fum, praf, poluare etc.).
- Corectarea viciilor de refracție
Dacă ai probleme cu vederea la apropiere sau la depărtare, îți pot fi prescrise lentile aeriene (ochelari de vedere) sau lentile de contact, adecvate nevoilor tale. În plus, ochelarii cu protecție UV îți pot fi de folos când lumina prea puternică îți provoacă disconfort ocular (mijirea ochilor și oboseală). Descoperă care sunt avantajele și caracteristicilor ochelarilor de soare cu dioptrii.
Informează-te despre alte subiecte de interes de pe blogul Lensa și mergi regulat la consult optometric sau oftalmologic, pentru a preveni sau a corecta diferite afecțiuni oculare.