Cum să-ţi alegi ochelarii de ski potriviţi
25/11/201910 mituri despre lentilele de contact
12/03/2020Lentilele fotocromatice sau heliomate, așa cum sunt în general cunoscute, reacționează la radiațiile UV, modificându-și culoarea. Datorită proprietăților de fotocromism, culoarea acestora se va închide în timpul expunerii la soare.
Acestea pot fi un mare avantaj în timpul verii, pentru că nu vei fi nevoit să îți schimbi ochelarii de vedere cu cei de soare, deoarece gradul de închidere poate ajunge la 85% pentru lentilele de calitate superioară.
Cum funcționează lentilele fotocromatice
Moleculele responsabile de fotocromism sunt concepute pentru a se închide la contactul cu razele ultraviolete (UV). Acest lucru înseamnă că modificarea culorii depinde direct de cantitatea de raze UV din aer, iar lentilele fotocromatice sunt potrivite pentru orice anotimp!
Calitatea lentilelor fotocromatice este măsurată prin mai multe aspecte, cum ar fi gradul de închidere, culoarea inițială și timpul de închidere. Tranziția de la starea inițială la cea închisă, poate dura câteva minute, în funcție de calitatea lentilelor, iar procesul este reversibil. Acest lucru înseamnă că în momentul în care contactul cu razele UV s-a încheiat, lentilele vor reveni la starea inițială.
Lentilele fotocromatice pot avea mai multe culori, în funcție de preferințe și necesități. Cele mai populare sunt gri și maro, potrivite pentru orice fel de activități.
Avantajele utilizării lentilelor fotocromatice
- Versatilitatea – în momentul în care alegi o pereche de lentile fotocromatice, nu trebuie să îți mai faci griji că îți vei uita ochelarii de soare acasă. Poți folosi o singură pereche de ochelari pentru orice activitate.
- Protecție UV constantă – acest tip de lentile oferă protecție UV constantă, ceea ce înseamnă că ochii tăi vor fi în permanență protejați de razele nocive ale soarelui.
- Stil personalizat – datorită gamei extinse de modele de rame oferite de Lensa, îți vei putea alege perechea care să te caracterizeze cel mai bine. Cat-eye, rotunzi sau pilot, cu siguranță vei găsi ceea ce cauți!
- Economisești bani – datorită lentilelor heliomate, nu va mai fi nevoie să îți cumperi încă o pereche de ochelari de soare cu dioptrii. Când decizi să îți cumperi ochelari de vedere, acesta este unul din aspectele la care va trebui să te gândești, împreună cu grosimea lentilei și filtrul pentru calculator. Este foarte important ca lentilele fotocromatice pe care le alegi să aibă o calitate superioară.
- Mulțumită proprietăților fotocromatice, ochelarii cu lentile heliomate sunt alegerea ideală pentru zilele călduroase de vară și pentru vacanțele la ski. Lentilele se vor adapta la nivelul de lumină, pentru ca tu să te simți cât mai confortabil, indiferent ce activitate alegi!
Gradul de închidere al lentilelor
În funcție de tipul lentilei, de calitatea acesteia, de culoare și temperatura de afară, gradul de închidere diferă:
- Lentile maro – se pot închide până la 85%;
- Lentile gri – se pot închide până la 92%.
Timpul în care culoarea acestora se schimbă, depinde în special de calitatea lentilelor. Deși toate lentilele fotocromatice își schimbă culoarea, diferența este dată de rapiditatea cu care se închid, între 15 secunde și câteva minute.
Lentilele fotocromatice au și un set de dezavantaje:
- Grad variat de închidere – acest lucru înseamnă că unele lentile fotocromatice au un grad mai ridicat de închidere decât altele. În funcție de calitatea acestora, poate ajunge până la 85%.
- Nu se vor închide mereu – în funcție de cantitatea de raze UV din aer, lentilele fotocromatice își schimbă culoarea. În anumite zile însă, e posibil ca soarele să fie prezent, dar să nu elibereze atât de multe radiații.
- E posibil să nu se închidă în mașină – unele mașini au parbrizul tratat împotriva razelor UV, lucru care va face activarea moleculelor din lentilele fotocromatice aproape imposibilă.
Acum că ai toate datele despre lentilele fotocromatice, poți lua mai ușor decizia legată de viitorii tăi ochelari.