Ochelari pentru condus pe timp de noapte
05/11/2019Ce trebuie să știi despre lentilele fotocromatice
27/02/2020La prima vedere, ochelarii de ski par la fel, diferiți doar prin design sau culoare, dar pentru a-ți oferi protecția de care ai nevoie, trebuie luate în considerare și alte aspecte importante. Fie că este vorba despre soarele orbitor sau diferite alte fenomene specifice iernii, ai nevoie de o protecție optimă, iar investiția într-o pereche de ochelari de ski este pe deplin justificată.
De ce ai nevoie de ochelari de ski?
- Când schiezi la altitudini mari, aerul filtrează mai puţin razele UV;
- Reflexia soarelui pe zăpadă este puternică și deranjantă pentru vedere;
- Ochii încep să-ţi lăcrimeze atunci când bate vântul;
- Îmbunătăţesc şi menţin claritatea vederii pe tot parcursul aventurii pe pârtie;
- Protejează ochii şi faţa în timpul accidentelor neprevăzute.
Factorii de care trebuie să ţii cont atunci când îţi comanzi o pereche de ochelari de ski/snowboard
1. Condiţiile meteorologice
Vremea reprezintă un factor foarte important de care trebuie să ții cont atunci când îţi cumperi ochelarii de ski. În funcție de vreme, sunt 5 categorii principale de lentile:- Categoria 0 - pentru vreme cu ninsoare abundentă, noaptea;
- Categoria 1 - vreme înnorată;
- Categoria 2 - vreme parțial însorită (variabilă);
- Categoria 3 - vreme însorită;
- Categoria 4 - soare puternic.
2. Culoarea lentilelor
Când vine vorba despre culoarea lentilelor, ai tendința să te gândeşti la aspect sau la culoarea costumului tău, însă culoarea lentilei trebuie aleasă în primul rând după funcționalitatea sa, deoarece aceasta optimizează performanța optică.
În funcţie de culoarea lentilei, gradul de lumină transmisă (VLT – Visible Light Transmission) este exprimat în procente cuprinse între 0-100% şi exprimă cantitatea de lumină ce trece prin lentilă. Această valoare te va ajuta să alegi perechea potrivită pentru condiţiile de afară.
În funcţie de condiţiile de luminozitate, se recomandă următoarele culori ale lentilelor pentru ochelari de ski sau snowboard:
- Lentile transparente sau de culoare galbenă - pentru schiat pe timp de noapte;
- Lentilele de culoare galbenă sau roz - pentru ninsoare abundentă;
- Lentile galbene, albastre, gri, roz - pentru vreme înnorată sau ceaţă;
- Lentile gri, bronz - pentru vreme parţial însorită;
- Lentile bronz, gri polarizat, negru - pentru vreme însorită.
3. Forma şi mărimea ochelarilor de ski
Fiecare persoană are trăsături diferite şi, din acest motiv, nu orice model se potrivește bine ca estetică şi funcţionalitate. Trebuie să ţii cont că rama ochelarilor de ski este reglabilă şi trebuie să fie foarte confortabilă, deoarece intră în contact direct cu pielea. Aceasta se găseşte în 3 dimensiuni:
- S (small) – este o mărime creată pentru copii şi adolescenţi, dar şi pentru persoane adulte cu o fizionomie mai mică a feţei;
- M (medium) – este mărimea cea mai des întâlnită;
- L (large) – această mărime este adresată persoanelor cu o construcţie a feţei mai mare sau celor ce îşi doresc să aibă mai mult spaţiu între faţă şi lentilă.
4. De asemenea, există 2 forme ale lentilelor:
- Lentila cilindrică: Ochelarii au lentila dreaptă şi sunt uşor curbaţi în părţile laterale.
- Lentila sferică: Ochelarii au lentila curbată şi permit o vizibilitate mai bună în părţile laterale.
5. Ventilarea ochelarilor
Aburirea lentilelor este inamicul numărul 1 al vizibilității, de aceea sistemul de ventilaţie este foarte important atunci când îţi alegi ochelarii de ski. În timpul efortului depus de către schior, temperatura şi gradul de umiditate cresc în partea interioară a ochelarilor, iar diferenţa de temperatură între aerul intern şi cel extern se măreşte.
Din acest motiv, umiditatea produsă se depune pe partea interioară a lentilei, neavând unde să se evapore în interiorul ochelarilor
Trebuie să acorzi atenţie atunci când îţi achiziţionezi ochelarii, ca aceştia să fie compatibili cu casca pentru a nu acoperi aerisirile.
6. Tipurile lentilelor
Ochelarii de ski au trei tipuri de lentile: polarizate, tip oglindă și fotocromatice.
- Lentilele polarizate sunt perfecte contra senzației de orbire, absorbind luminozitatea care se reflectă pe zăpadă;
- Lentilele oglindă reduc reflecțiile UV, protejând astfel retina de efectele nocive ale acestor raze;
- Lentilele fotocromatice se adaptează în funcție de luminozitate. Lentilele fotocromatice oferă protecție optimă ochilor indiferent de vreme (de la cea înnorată până la foarte însorită).
De ce aspecte ar trebui să mai ții cont?
Încearcă să alegi ochelarii înainte să pleci în vacanţă. În acest fel, nu vei fi presat să cumperi în grabă de la baza pârtiei şi vei avea un produs de calitate, potrivit nevoilor tale.
Alege o pereche de ochelari cu protecţie UV 100%. Este important ca ochelarii de ski să ofere protecţie împotriva razelor ultraviolete.
Alege dintre modelele de ochelari cu vedere periferică bună, care să permită un câmp vizual de 180 de grade. Acest lucru te va ajuta să observi alţi schiori sau snowboarderi care se apropie din lateral şi să eviţi orice tip de accident.
Ochelarii de ski/snowboard ar trebui să fie probaţi cu casca pe care o foloseşti, în acest fel o să poţi vedea dacă sunt compatibili
Ia în considerare ochelarii de ski cu lentile din policarbonat. Acestea sunt foarte rezistente la impact şi îţi oferă siguranţa că, în cazul unui accident, nu vei fi rănit de bucăţile lentilei.