Copilul tău merge la controale oftalmologice de rutină?
31/05/2018Ce sunt ochelarii clip-on?
14/06/2018Fotofobia, cunoscută și ca sensibilitatea la lumină, reprezintă disconfortul resimtit de ochi în lumina puternică și incapacitatea lor de a o tolera. Acest simptom este întâlnit în rândul multor persoane, datorându-se unei afecțiuni deja existente și se poate manifesta prin dureri oculare, chiar și în cadre cu lumina relativ slabă.
Aceasta nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al mai multor afecțiuni, infecții sau inflamații care irită ochiul. Persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisă sunt mai sensibile la lumina solară deoarece nu au la fel de mult pigment pentru protejarea împotriva luminii precum persoanele cu ochii închiși la culoare.
Fotofobia poate fi determinată și de situații patologice în care reflexul fotomotor este absent, pupila fiind prea mare sau imobilă. Pupila este orificiul circular din centrul irisului, care, prin contracția sau dilatarea sa, permite adaptarea cantității luminii ce pătrunde în ochi.
Alte simptome care mai pot apărea în cazul fotofobiei, pe lângă sensibilitatea la lumină: durere oculară, cefalee, vedere încețoșată, inflamații sau leziuni la nivelul ochilor, roșeață, mâncărime sau amețeli.
Cum putem evita fotofobia?
Ramele clip-on
Fotofobia este sensibilitatea la orice tip de lumină, atât naturală, cât și artificială, iar soluția cea mai la îndemână pentru ameliorarea simptomelor neplăcute ale acesteia sunt ochelarii de soare. Dacă ești purtător de ochelari de vedere și îți dorești ca aceștia să îți ofere și protecție, poți alege lentilele heliomate sau ramele de vedere clip-on. Cu ajutorul ramelor clip-on îți poți transforma ochelarii de vedere în ochelari de soare printr-o singură mișcare simplă.
Lentilele fotocromatice
Lentilele fotocromatice mai sunt cunoscute și sub denumirea de lentile heliomate și au ca proprietate închiderea sau deschiderea la culoare în funcție de creșterea sau diminuarea expunerii la razele solare. Acest lucru ajută ca performanța vederii purtătorului să fie optimă. Substratul lentilei este fundația lentilelor fotocromatice și poate fi compusă din materiale organice sau minerale.
Lentilele minerale
Lentilele minerale au fost primele lentile fotocromatice introduse, iar tehnologia folosită pentru fabricarea acestora are la baza încorporarea unor cristale cu molecule de argint în materialul lor. În urma expunerii la razele UV, aceste cristale reacționează și se colorează în urma unei reacții chimice denumită oxido-reducere. Razele UV induc oxidarea ionilor de clor și reducerea ionilor de argint la atomi de argint. Ca urmare, atomii de argint se grupează blocând astfel transmisia de lumină, lentila devenind colorată.
Disconfortul determinat de sensibilitatea la lumină poate fi redus prin evitarea expunerii la lumina solară, închiderea ochilor, purtarea unor ochelari de soare sau reducerea cantității de lumină din spațiul în care te afli, însă recomandat este să mergi la un control pentru a afla cauzele și tratamentul împotriva fotofobiei. Te așteptăm la Lensa!